/ - PHOTO BY MARTHA DOMINGUEZ DE GOUVEIA ON
11/03/2022 u 10:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изведена прва трансплантација срца и тимуса код бебе

Убрзо након операције, Истон је пребачен са одјељења интензивне неге, што је родитељима наговијестило да се добро опоравља.

Када је Кејтлин Синемон била трудна 20 недјеља са својим другим дјететом, љекари су јој рекли даће њена беба бити рођена са срчаном маном којаће захтијевати операцију на самом почетку његовог живота, преноси N1.

Истон Синемон је рођен у Универзитетској болници Дјук са срчаном болешц́у једне коморе, што је значило да је његово срце имало само једну комору, умјесто двије, да пумпа крв до остатка његовог тијела, пише ЦНН.

Након што двије операције срца нијесу могле да исправе срчани залистак, његовом хируршком тиму је постало јасно даће Истону бити потребно ново срце.

Али трансплантација би захтијевала да Истон буде на лијековима за сузбијање имунитета до краја живота како његово тијело не би одбацило нови орган. Ови лијекови могу да повец́ају ризик од карциноима и могу да буду токсични за бубреге, као и да учине пацијенте подложнијим тешким инфекцијама.

Али доктори су наишли на још један изазов док је Истон чекао трансплантацију срца. Након поновљених инфекција, даље тестирање је открило да је имао недостатак специфичне врстећелије имуног система која се зове Тћелија. Тћелије сазријевају у тимусу, органу који се налази испред срца.

Истонова лоша имунолошка функција значила је да његово тијело природно није производило Тћелије, које су такође често одговорне за то што тијело одбацује и напада пресађени орган када га не препозна.

-Било је то случајно у смислу да је Истону била потребна и трансплантација срца, а такође је имао и веома лошу имунолошку функцију-рекао је др Джозеф Турек, шеф педијатријске кардиохирургије на Универзитету Дјук и члан Истоновог хируршког тима, на конференцији за новинаре.

Ово је учинило Истона кандидатом за нову операцију за добијање и новог срца и обрађеног тимуса од истог донатора. Ова комбинација процедура никада није урађена на човјеку.

За Еастонове родитеље, Кејтлин и Брендона Синемона, одлука да њихова беба буде подвргнута тако критичним процедурама није била лака, посебно имајуц́и у виду ризике које носи операција трансплантације. Када Истонова друга операција није успјела, Турек је разговарао о опцијама са Синамонсима.

-Мислим да је једна ствар која нас је највише тргла је то што нам је рекао да жели да нам вратим нашег сина, а једини начин на који то може да урадим је трансплантација- рекла је Кејтлин Синемон за ЦНН.

Она је додала да је доктор рекао и то да "ако успије, не само даће то помоц́и Истону, вец́ће помоц́и и милионима других људи, а ако не успије, бар смо пробали".

Према мишљењу Турека, Универзитет Дјук је једино мјесто на западној хемисфери које врши трансплантацију култивисаног тимуса, при чему се донорскећелије тимуса инкубирају и узгајају у лабораторији прије него што се имплантирају у примаоца.

У здравом имунолошком систему, незреле имунећелије улазе у тимус, гдје уче да идентификују шта је "сопствено", а шта страно. Процес култивисања тимуса чисти било коју зрелу имунолошкућелију донатора, остављајуц́и скелу тимуса да би прималац могао да развије сопствене имунећелије.

-Идеја да тимус расте у истом окружењу као и нови трансплантирани орган је оно што му омогуц́ава да га препозна као "нешто своје- рекао је др Турек за ЦНН.

Истонов имуни недостатак значио је да би могао да развије један аспект свог имуног система - Тћелије - док се његово тијело навикавало на ново срце. Ова двострука трансплантација од истог донора могла би чак да елиминише потребу за опасним доживотним лијековима за сузбијање имунитета.

У августу, са шест мјесеци, Еастон је добио трансплантацију срца и почео је да узима лијекове за сузбијање имунитета. Двије недјеље касније, након што су донорскећелије тимуса завршиле процес културе, он је такође примио имплантацију тимуса.

-Преплитање среће и туге, са једне стране сте узбуђени због тога штоће ваше дијете добити трансплантацију после које ћете моћи да га доведете кући , а са друге стране знате да је неко други своје дијете изгубио- рекао је Синемон.

Убрзо након операције, Истон је пребачен са одјељења интензивне неге, што је родитељима наговијестило да се добро опоравља.

Шест мјесеци након трансплантације, тестирање је показало да је Истонов нови тимус правилно развијао Тћелије и да његово тијело није одбацило његово ново срце. Ови резултати су обец́авајуц́и, а Истонов медицински тим се нада даће га одвикнути од лијекова за сузбијање имунитета за годину дана ако тестови потврде да његове Тћелије препознају његово трансплантирано срце као своје.

-Идеја да бисте могли да имате трансплантацију и да не морате да узимате ове лијекове је заиста нешто што "мијења игру" за пацијенте са трансплантираним органима-рекао је др Турек за ЦНН.

Он је је такође рекао да би успјех ове процедуре могао да значи да пресађено срце може дуже да живи.

Тренутно трансплантирана срца обично преживе само 10 до 15 година због малих епизода одбацивања у годинама након процедуре. Обично се ове епизоде могу лијечити повец́ањем дозе лијекова за сузбијање имунитета, али временом могу да униште интегритет срца.

Дакле, изградња имуног система који је толерантан на трансплантацију срца може да повец́а издржљивост тог срца.

Др Турек ово види као отварање врата будуц́ности трансплантацијске медицине. Сљедец́и корак је тестирање да ли би ова процедура могла да буде успјешна код некога са здравим имунолошким системом коме је потребна трансплантација органа.

-Мислим даће, ако се то деси, то бити начин на којиће се вец́ина трансплантација радити у будуц́ности, а тоће се односити на све органе- рекао је др Турек за ЦНН.

Међутим, Тћелије чине само један дио одговора имуног система на трансплантиране органе, примијетила је др Решма Бинивале, ванредни професор кардиохирургије и директор педијатријске трансплантације срца на УЦЛА.

-Не бих журила са тврдњом да ће дијете бити потпуно искључено са супресије имунитета, јер ова техника брине само о Тћелијама, оћелијама тимуса- рекла је др Бинивел, која није била укључена у Истонову операцију.

Она је додала да је "имунитет такође посредован антитијелима хуморалнихћелија, које захтијевају потпуно другачији механизам супресије имунитета".

Бћелије, познате и као хуморалнећелије, су врста имунскихћелија које праве антитела и настају у коштаној сржи.

-Ово може бити одлично рјешење краткорочно, али не пружа доживотно рјешење рекла је др Бинивале за ЦНН.

Још увијек није јасно да ли би ова процедура била одржива код одраслог пацијента, каже др Турек, јер се тимус смањује како људи старе, а коштана срж постаје одговорна за стварање Тћелија.

-То је једна од ствари које посматрамо у лабораторији, као и да сазнамо која је наша погодна старост донора. Верујемо даће то вјероватно бити негдје у раном одраслом добу гдје бисте још увијек имали одржив тимус за трансплантацију- рекао је др Турек.

Постоји чак и могуц́ност да култивисане трансплантације тимуса прате ксенотрансплантације, када се животињски органи трансплантирају у људе.

Човјек који је први добио генетски модификовано свињско срце умро је ове недјеље, два мјесеца након операције. Др Турек каже да би култивисана трансплантација тимуса могла да уклонити потребу за високим дозама лијекова за сузбијање имунитета који су овом мушкарцу били потребни.

-Када смо га довели куц́и, није могао ни главу да подигне. Морали смо да га носимо около као тек рођену бебу, а сада се шета по куц́и, смије се и игра се са сестром- рекла је мајка дјечака и додала да када бисте видјели не бисте помислили да је прошао све кроз шта је прошао.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 19:00