Руски амбасадор Игор Калабухов / - Принтскрин/РТРС
11/11/2021 u 18:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Калабухов: Русија ће подржати независну Републику Српску

Калабухов jе даље навео да jе руски став да у БиХ не постоjи Високи представник у БиХ, jер ниjе испоштована процедура именовања Кристиjана Шмита на ту функциjу

Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов изjавио jе да не види никакав проблем у идеjи српског члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД Милорада Додика о самосталноj Републици Српскоj у оквиру БиХ, ако она буде резултат диjалога свих страна у БиХ, преносе Новости.
Калабухов jе навео да jе то ствар политичара, демократских одлука, те да ће jе Русиjа подржати ако дође до „њене реализациjе у диjалогу”.

Он jе казао да не може да говори о легитимности или нелегитимности процеса враћања надлежности са БиХ на Републику Српску, напомињући да jе то ствар политичког процеса и органа власти у Републици Српскоj.

Руски амбасадор jе рекао за БХРТ да заговара принцип према коме у разговорима за решење кризе у БиХ све одлуке мораjу бити донијете диjалогом, у комуникациjи између ентитета, коjи сами мораjу да се опредијеле како да нађу наjоптималниjи пут за излаз из садашње ситуациjе.

Калабухов jе даље навео да jе руски став да у БиХ не постоjи Високи представник у БиХ, jер ниjе испоштована процедура именовања Кристиjана Шмита на ту функциjу.

Он jе подсјетио да су одлуку о именовању њемачког дипломате донијели амбасадори земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира у БиХ без консензуса и без усаглашавања Високог представника у Савјету безбједности УН.

– Као држава гарант Деjтонског споразума, ми смо чланица ПИК-а, али ми не радимо у ОХР док jе тамо Кристиjан Шмит. Ми не подржавамо никакве званичне контакте са Шмитом – казао jе Калабухов.

Jош jе оцијенио да одлука Валентина Инцка о наметању закона о забрани негирања геноцида, коjу jе као Високи представник донио на самом краjу мандата била субjективна и неизбалансирана.

– Наjбоље би било када би та одлука била у институциjама БиХ, у току расправе, у току диjалога. Оваj диjалог, он се води. Наравно, можда не знаjу сви за оваj диjалог, али разговара се о томе у дипломатским круговима. То jе поjам коjи због политичких реперкусиjа мора бити врло избалансиран и врло осјетљив – казао jе руски амбасадор.

Калабухов jе истакао да не види проблем у томе што jе Република Српска ставила ван снаге одлуку Високог представника, иако jе ту одлуку Инцко донио у складу са своjим овлашћењима, додавши да jе то ствар Народне скупштине Републике Српске.

Према његовим речима, Русиjа 2015. године ниjе подржала Резолуциjу о Сребреници у Савјету безбједности УН, коjу jе припремила Велика Британиjа, jер jе таj нацрт, како jе навео, био неизбалансиран и кривио jе цијели народ.

Калабухов jе jош рекао да су за Русиjу упитне и одлуке Хашког трибунала.

– Када смо били на почетку ове приче за оснивање овог суда, ми смо рекли да видимо његов рад као инструмент помирења у БиХ. Нажалост, то се ниjе десило. Ми мислимо да оно што jе урађено тамо ниjе довело до примирења и толеранциjе у БиХ и због тога jе познат наш став у односу на ове одлуке и сва трагична дешавања – истакао jе он.

Према његовим ријечима, дипломатиjа Русиjе настоjи да све што се тиче БиХ буде избалансирано, те да они настоjе да избалансираjу цијели став међународног фактора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:49