/ EPA-EFE - SERGEY DOLZHENKO
22/06/2024 u 09:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kijev optužio dvojicu blogera za odavanje vojnih informacija; SAD zatvaraju ruske vizne centre u Vašingtonu i Njujorku

SAD naredile su zatvaranje ruskih viznih centara u Vašingtonu i Njujorku. Ukrajinska Služba bezbjednosti (SBU) optužila je dvojicu blogera sa socijalnih mreža za navodno dijeljenje položaja ukrajinske vojske na društvenim mrežama, prenijeli su ukrajinski mediji

Ukrajinska Služba bezbjednosti (SBU) optužila je dvojicu blogera sa socijalnih mreža za navodno dijeljenje položaja ukrajinske vojske na društvenim mrežama, prenijeli su ukrajinski mediji.

Prvi neimenovani muškarac iz Zaporožja navodno je dijelio borbene položaje ukrajinskih snaga u Kupjanskom rejonu Harkіvske oblasti, kao i ukrajinske odbrambene pozicije blizu Robotine u Zaporoškoj oblasti, prenosi Kijev Indipendent, navodeći da je optuženi dijelio povjerljive detalje na svom Telegram kanalu na kojem ima više od 140.000 pratilaca.

Prema tvrdnjama SBU, muškarac je takođe uživo prenosio kretanje oklopnih vozila i artiljerijskih sistema ukrajinske vojske.

Drugi optuženi muškarac iz Vinicke oblasti, objavio je na svom Telegram kanalu geolokaciju i video-snimak ukrajinskog vojnog helikoptera u letu.

Osumnjičeni su optuženi na osnovu člana ukrajinskog krivičnog zakona o “neovlašćenom širenju informacija o kretanju odbrambenih snaga”.

U svojoj javnoj objavi, SBU naglašava da se distribucija fotografija i video-materijala na mrežama koji ugrožavaju pozicije ukrajinskih snaga “smatra pomaganjem neprijatelja i predstavlja krivično djelo koje se kažnjava po zakonu”.

Istraga SBU je u toku, a ako budu osuđeni, dvojica muškaraca se suočavaju sa zatvorskom kaznom do osam godina zatvora.

Pentagon: Ukrajina može da lansira američke rakete na Rusiju kad god bude napadnuta

SAD naredile zatvaranje ruskih viznih centara u Vašingtonu i Njujorku

Američke vlasti su obavijestile ruske diplomate u Americi da se filijale viznih centara u Vašingtonu i Njujorku zatvaraju, ali će konzularna podrška biti nastavljena uprkos povećanom obimu posla, rekao je novinarima ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.

- Svakodnevno se vrše napadi na nas, a danas Amerikanci su nam poslali obavještenje da se vizni centri zatvaraju i da sada dodatni teret pada na pleća ruskih diplomata i konzula -  rekao je ruski diplomata poslije ceremonije u znak sjećanja na godišnjicu početka Velikog otadžbinskog rata, prenose mediji RIA Novosti.

Istovremeno, Antonov je napomenuo da američka strana nije objasnila razloge za ovakvu odluku i da ruska još nije najavila moguće uzvratne mjere. Diplomata je objasnio da Sjedinjene Države nemaju takvih problema u Rusiji, u svoja dva generalna konzulata.

- Ovo je ozbiljan dodatni teret za nas imajući u vidu činjenicu da su ljudi u našim generalnim konzulatima u Hjustonu i Njujorku iscrpljeni - rekao je on, uvjeravajući da će ruska ambasada učiniti sve da svojim sunarodnicima obezbijedi neophodne pravne i konzularne usluge.

Kako je naglasio ruski diplomata, SAD svim silama pokušavaju da promijene rusku spoljnu politiku i primoraju diplomate da se “kriju iza zidova ambasade”.

- To se neće desiti. Sve dok je i posljednji ruski diplomata ovdje, izvršavaćemo svoje zadatke i instrukcije koje dobijamo iz Moskve - obećao je Antonov.

Sukobi najžešći na istoku zemlje

Sukobi su najžešći na istoku zemlje. Juče je tokom popodneva, kako navodi Kijev, granatirano skladište hrane u Krivom Rogu. Dvije osobe su povrijeđene.

Ukrajina želi da se drugi mirovni samit održi do kraja ove godine, izjavio je zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Igor Žovkva.

Vladimir Putin rekao je da će Rusija nastaviti da razvija svoj arsenal nuklearnog oružja, najvećeg na svijetu, kao sredstvo odvraćanja i da će vojsku koja se bori u Ukrajini snabdijevati najnovijim oružjem i bespilotnim letjelicama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je Oleksija Morozova za šefa Uprave državne bezbjednosti (UDO).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 09:53