Kina i Tajvan / - GOOGLEMAPS
31/07/2022 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kina će na Tajvanu štititi svoj suverenitet

U izvještaju državnih medija se navodi da je portparol kineskog ratnog vazduhoplovstva, na vojnom aeromitingu, izjavio da kineska vazduhoplovna ratna flota ima mnogo tipova borbenih aviona, sposobnih da patroliraju oko „našeg dragocenog ostrva”, aludirajući na Tajvan

Kina će odlučno čuvati svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, poručio je danas portparol kineskih vazduhoplovnih snaga.

U izvještaju državnih medija se navodi da je portparol kineskog ratnog vazduhoplovstva, na vojnom aeromitingu, izjavio da kineska vazduhoplovna ratna flota ima mnogo tipova borbenih aviona, sposobnih da patroliraju oko „našeg dragocenog ostrva”, aludirajući na Tajvan, prenosi Rojters.

Napetosti rastu oko Tajvana, koji zvanični Peking smatra da je dio kineske teritorije.

Inače, uoči moguće posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, na Veibo nalogu 80. armije Narodno-oslobodilačke vojske Kine pojavila se kratka poruka:

„Pripremite se za rat!”.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma je krenula na turneju po zemljama saveznicima SAD u Aziji.

Očekivalo se da će Pelosi doleteti i na Tajvan, ali još nije jasno da li će do posjete doći.

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je američkog predsednika Džozefa Bajdena, tokom telefonskog razgovora u četvrtak, da se ne igra sa vatrom oko Tajvana i istakao da je Peking zabrinut zbog moguće posete ostrvu Pelosijeve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 12:44