ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - ELEKTRIčNO VOZILO, ILUSTRACIJA
11/09/2024 u 09:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kina predlaže pregovore sa EU zbog spora oko carina za e-vozila

Kina je obnovila svoj predlog za razgovore sa Evropskom komisijom o rješavanju ekonomskih i trgovinskih nesuglasica kako bi pokušala da ublaži predstojeće kaznene carine na kineska električna vozila (EV).

Tokom sastanka sa generalnim direktorom Evropske komisije za trgovinu u Briselu u ponedeljak, zamjenik ministra trgovine Li Fei rekao je da je Kina spremna da se uključi u dijalog i konsultacije, navodi se u saopštenju njegovog ministarstva.

Sastanak je održan samo dan prije nego što je Reuters objavio da se očekuje da će EU smanjiti svoje predložene konačne tarife carina za Teslu i blago smanjiti stope za druga kineska EV, prenosi Capital.ba.

Ministarstvo je navelo da je pitanje kompenzacionih subvencija za kineska EV „kompleksno“ i da predstavlja značajne izazove za postizanje sporazuma.

Xiaomi razvija sektor električnih vozila, spreman na gubitke

- Kina je voljna da nastavi da blisko sarađuje sa evropskom stranom na postizanju rješenja koje ispunjava zajedničke interese obe strane i koje je u skladu sa pravilima STO, kako bi promovisala zdrav i stabilan razvoj ekonomskih i trgovinskih odnosa Kine i EU- navodi se u saopštenju ministarstva.

Obnovljeni pregovarački napori Kine dolaze u trenutku kada nastoji da poništi predložene carine na svoja EV. Kina je prošle sedmice pokazala spremnost da ublaži tenzije uzdržavanjem od uvođenja privremenih antidampinških mjera na rakiju EU.

Evropska komisija bi trebalo da glasa u oktobru o tome da li da usvoji dodatne carine na EV kineske proizvodnje pored standardne uvozne tarife od deset odsto, podsjeća Reuters.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 12:46