ЈАИР ЛАПИД / - ФОТО: ТВИТЕР
22/12/2022 u 23:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lapid: Formirana najekstremnija vlada u istoriji Izraela

Netanjahu je sa saveznicima na izborima 1. novembra osvojio 64 od ukupno 120 poslaničkih mandata u izraelskom parlamentu (Knesetu) i najavio da će brzo obrazovati koaliciju

Odlazeći premijer Izraela Jair Lapid ocijenio je da je obrazovana najekstremnija vlada u istoriji zemlje, nakon što je mandatar Benjamin Netanjahu uspio da sastavi vladajuću koaliciju samo nekoliko minuta prije isteka roka u ponoć.

Dosadašnji ministar finansija Avigdor Liberman je takodje kritikovao objavu o postizanju sporazuma Netanjahuovog konzervativnog Likuda i njegovih koalicionih partnera o obrazovanju 37. vlade, ocjenivši da je to vlada mraka, promovisanje države halahe (jevrejskog verskog prava), prenijeli su izraelski mediji.

Očekivalo se da će nova izraelska vlada biti najdesnije orijentisana u istoriji Izraela i da će u njoj biti ekstremni nacionalisti.

Članovi Likuda dobiće najvjerovatnije najvažnije pozicije ministra odbrane, spoljnih poslova i pravde.

Dogovoreno je da Itamar Ben-Gvir, lider ultradesne partije Jevrejska snaga, koji je bio osudjen za huškanje na rasizam i podršku terorističkoj organizaciji, bude ministar nacionalne bezbjednosti zadužen za nadgledanje policije i dio policijske aktivnosti na okupiranoj Zapadnoj obali.

Becalel Smotrič, vodja partije Religiozni cionizam, lider jevrejskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, koji veruje da bi tu teritoriju trebalo anektirati, predložen je za ministra finansija, ali bi takodje trebalo da bude ovlašćen za izgradnju jevrejskih naselja.

Još jedan saveznik Avi Maoz, vodja male partije koja se protivi pravima LGBTQ zajednice, kontrolisaće, kako se očekuje, dio izraelskog obrazovanog sistema.

Netanjahu je sa saveznicima na izborima 1. novembra osvojio 64 od ukupno 120 poslaničkih mandata u izraelskom parlamentu (Knesetu) i najavio da će brzo obrazovati koaliciju.

Ispostavilo se medjutim da je to komplikovanije pored ostalog zato što su partije ultraortodoksnih Jevreja i ultradesničari tražili čvrste garancije o obimu svoje moći.

Prije polaganja zakletve nove vlade, koje još nije zakazano, Netanjahu će pokušati da izdejstvuje usvajanje niza novih zakona potrebnih za proširenje Ben-Gvirovih ovlašćenja nad policijom i stvaranje nove ministarske pozicije za Smotriča kako bi imao veću moć na Zapadnoj obali za šta je ranije bio zadužen ministar odbrane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 18:34