Libanska zastava, ilustracija / - ILUSTRACIJA
24/06/2024 u 17:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Liban negira da je oružje Hezbolaha na aerodromu Bejruta

Libanski zvaničnici su novinare i diplomate odveli na Međunarodni aerodrom u Bejrutu u pokušaju da dokažu da tamo oružje ne drži ekstremistička organizacija Hezbolah.

Britanski list Telegraf je u nedjelju prenio da radnici aerodroma tvrde da je Hezbolah dopremio više pošiljki raketa preko aerodroma.

Višemjesečni sukob Hezbolaha s izraelskom vojskom na granici Libana i Izraela pojačao se poslednjih nedelja.

Vršilac dužnosti ministra transporta Libana Ali Hamijeh je najavio da će Vlada tužiti britanski list zbog klevete i laži.

SAD upozoravaju Izrael da bi ofanziva u Libanu mogla da izazove širi rat i uvuče Iran

Odbacujući tvrdnje u članku da Hezbolahove isporuke oružja zaobilaze službe bezbednosti aerodroma, ministar je rekao da Vlada ima povjerenja u službe bezbjednosti zadovoljna je njihovim radom.

Hezbolah i izraelski zvaničnici su pojačali razmjenu prijetnji, najavljujući da će napasti ključnu vojnu i civilnu infrastrukturu ako sukob preraste u sveopšti rat.

U članku Telegrafa piše da Hezbolah drži iranske rakete i eksploziv na aerodromu Bejruta koji je južno od tog grada gdje je ta šiitska organizacija dominantna.

Hezbolah, naoružavan i finansiran iz Irana, otvorio je front protiv Izraela 8. oktobra prošle godine kao podršku palestinskom savezniku Hamasu proti kojeg Izrael ratuje u Pojasu Gaze, podseća Frans pres.

Telegraf takođe javlja da su zaposleni na aerodromu primijetili dopremu „misterioznih sanduka“ na bejrutski aerodrom još na početku sukoba Izraela i Hezbolaha.

Libanski zvaničnici su odmah porekli te tvrdnje.

Predstavnici stranih ambasada, uključujući Egipat, Njemačku i diplomate EU, te novinari su danas posjetili skladišta jedinog libanskog međunarodnog aerodroma.

Ministar transporta je ocijenio da je članak u Telegrafu dio psihološkog rata protiv Libana i da šteti reputaciji aerodroma.

Hezbolah nije komentarisao članak u britanskom dnevniku.

Izrael je bombardovao bejrutski aerodrom za vreme poslednjeg rata protiv Hezbolaha 2006. godine.

(UŽIVO) Bajden ponovio da se SAD protive izraelskoj invaziji na Rafu; Uništen vojni kompleks Hezbolaha u južnom Libanu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 17:36