Ilon Mask / - SCREENSHOT/ BT
08/01/2024 u 22:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mask: Na zahtjev NASA su me bez najave tri godine testirali na droge

Mask je u objavi na svojoj društvenoj mreži istakao kako nije bio pozitivan na droge u tri godine nasumičnog testiranja na droge

Američki multimilijarder Ilon Mask reagovao je na članak Wall Street Journala u kojem se tvrdi da su čelnici Tesle i SpaceX-a zabrinuti da bi Maskova konzumacija droga mogla da našteti njegovim kompanijama. Mask je kritikovao WSJ i osvrnuo se na poslovne uspjehe Tesle i SpaceX-a.

- Što god da radim, očito bi to trebalo da nastavim da radim - poručio je u objavi na X-u.

Časopis je tokom vikenda izvijestio da je Mask koristio LSD, kokain, ekstazi i psihodelične gljive, pozvavši se na ljude koji su navodno svjedočili njegovoj konzumaciji droga.

Ilegalna upotreba droge predstavljala bi kršenje saveznih politika i mogla bi ugroziti milijarde dolara teške ugovore SpaceX-a s vladom. Mask bi ilegalnom konzumacijom droga takođe prekršio politiku kompanije u SpaceX-u i Tesli. Mask je u objavi na svojoj društvenoj mreži istakao kako nije bio pozitivan na droge u tri godine nasumičnog testiranja na droge.

Objasnio je da se testiranjima podvrgnuo na zahtjev NASA-e nakon što je pušio marihuanu u emisiji komičara Džoa Rogana 2018.

- Nisu pronađeni tragovi bilo kakve droge ili alkohola - naveo je on.

Korporativni izvođači moraju slijediti standardne NASA-ine smjernice za testiranja na droge kojima se obično provjerava prisutnost marihuane i kokaina.

Nakon što je Mask pušio u Roganovoj emisiji, NASA je zahtijevala pisane garancije da SpaceX poštuje savezni zakon o radnom mjestu bez droga. Izvođači takođe mogu izgubiti sigurnosne dozvole zbog zloupotrebe droga, definisane kao upotreba ilegalnih droga ili ljekova na recept "na način koji odstupa od odobrenih medicinskih smjernica".

U svojoj ulozi izvršnog direktora i osnivača SpaceX-a, Mask ima sigurnosnu dozvolu koja mu daje pristup povjerljivim podacima. 

- Kad bi ljekovi stvarno pomogli poboljšanju moje neto produktivnosti tokom vremena, definitivno bih ih uzeo - naglasio je Mask u jednoj od objava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 14:47