Upali u banku / PRINTSCREEN/TWITTER/MEHR NEWS AGENCY - PRINTSCREEN/TWITTER/MEHR NEWS AGENCY
14/09/2022 u 14:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Naoružana žena provalila u bejrutsku banku, uzela zarobljenu ušteđevinu

Žena je rekla da joj treba novac za finansiranje liječenja raka svoje sestre, rekli su svjedoci

Naoružana žena i desetak aktivista provalili su danas u banku u Bejrutu i uzeli više od 13.000 dolara iz, kako kažu aktivisti, njene zarobljene ušteđevine, prenosi portal Objašnjeno.

Libanske banke koje su u nedostatku novca nametnule su stroga ograničenja na podizanje strane valute od 2019., vezavši ušteđevine miliona ljudi. Otprilike tri četvrtine stanovništva palo je u siromaštvo dok gospodarstvo malene mediteranske zemlje nastavlja rasti. Žena je rekla da joj treba novac za finansiranje liječenja raka svoje sestre, rekli su svjedoci.

Naoružani pištoljem, ona i aktivisti ušli su u poslovnicu BLOM banke i upali u kancelariju nadzornika, rekli su.

- Polili su benzin svuda unutra, izvadili upaljač i prijetili da će ga zapaliti, rekla je Nadine Nakhal, klijen banke, za Related Press. Rekla je da je naoružana žena prijetila da će ustrijeliti službenicu ako ne primi svoj novac.

Aktivisti koji su pratili ženu bili su iz grupe pod nazivom Depositors’ Cry. Neki su s njom ušli u banku, a drugi su bili na ulazu. Žena je na kraju otišla s gotovinom u plastičnoj vrećici, rekli su svjedoci. Sigurnosne snage koje su stajale napolju uhvatile su nekoliko aktivista, uključujući muškarca koji je nosio pištolj.

Incident se dogodio nedjeljama nakon što je vozač dostavljača hrane provalio u poslovnicu druge banke u Bejrutu i držao 10 ljudi kao taoce sedam sati, tražeći desetine hiljada dolara svoje zarobljene ušteđevine. Većina ga je slavila kao heroja.

Liban je više od dvije godine pokušavao sprovesti ključne reforme u desetkovanom bankarskom sektoru. Do sada nije uspjela postići dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom o programu oporavka koji bi otključao milijarde dolara međunarodnih zajmova i pomoći kako bi zemlja ponovno postala održiva.

U međuvremenu, milioni se bore nositi s neobuzdanim nestankom struje i rastućom inflacijom. Moramo zaustaviti sve što nam se događa u ovoj zemlji, rekao je Nakhal, dodajući : "Svima je novac zapeo u bankama, a u ovom slučaju neko je bolestan. Moramo pronaći rješenje".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 01:14