Protest u izraelu, ilustracija / - FOTO: EPA
03/01/2024 u 18:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Od početka rata u Gazi 300.000 Izraelaca zatražilo pomoć psihijatara

Dok se sistem zaštite mentalnog zdravlja suočava sa kolapsom, desetine psihijatara odlazi u Britaniju u potrazi za stabilnijim životom

Od početka rata u Gazi 7. oktobra 300.000 pacijenata u Izraelu je zatražilo pomoć psihijatara. Operacije palestinskog otpora pogoršale su psihološke probleme izraelskih vojnika i njihovih porodica, piše list "Haarec".

Dok se sistem zaštite mentalnog zdravlja u Izraelu suočava s rizikom od kolapsa, desetine psihijatara odlazi u Veliku Britaniju u potrazi za stabilnijim životnim uslovima, navodi izraelski list.

List dodaje da ovaj odliv mozgova dolazi u trenutku kada je potražnja za uslugama iz oblasti mentalnog zdravlja u Izraelu sve veća zbog rata u Gazi. Voditelji centara za mentalno zdravlje poslali su prošle sedmice pismo državnom kontroloru Matanjahu Engelmanu u kojem upozoravaju da se ”sistem mentalnog zdravlja u Izraelu približava potpunom kolapsu.”

"Haarec" tvrdi da su desetine psihijatara polagali ispit za licencu za medicinsku praksu u Ujedinjenom Kraljevstvu posljednjih nekoliko mjeseci.

Navodi se da je istaknuti zvaničnik u sistemu mentalnog zdravlja, koji je razgovarao s jednim od psihijatra, izjavio da če oni „zaraditi više novca, ali je frustracija ono što ih navodi da odu zbog velikog opterećenja poslom i osjećaja da se situacija neće popraviti, s obzirom na trenutne okolnosti, opterećenje će se dodatno povećati”.

Izraelski list piše da je, prema istraživanju medicinske radne snage koje je Ministarstvo zdravlja dostavilo prije godinu dana, broj psihijatara po glavi stanovnika u Izraelu smanjen za 19 posto u protekloj deceniji. Brojke koje je iznio Nacionalni institut za zdravstvene usluge i istraživanje zdravstvene politike prošle sedmice pokazalo je da u Izraelu postoji samo jedan psihijatar u javnoj službi na svakih 11.705 ljudi.

Forum direktora Centara za mentalno zdravlje naveo da sistemu nedostaje oko 400 psihijatara.

Prema izvještaju izraelskog lista, iz Foruma su poslali pismo nadležnom organu u kojem se navodi da je situacija očajna i da nema dovoljno profesionalaca da se posvete svima koji traže pomoć.

- Događaji od 7. oktobra doveli do toga da dodatnih 300.000 pacijenata treba liječenje obučenih stručnjaka - saopšteno je u pismu.

U poruci Foruma se upozorava da su posljedice rata za mentalno zdravlje već sada zabrinjavajuće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 06:53