/ EPA/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT)
12/06/2024 u 14:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Orban: Mađarska neće blokirati potporu NATO-a Ukrajini

Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o potpori Ukrajini, ali je odlučila da neće u tome sudjelovati, rekao je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban tijekom posjeta Budimpešti glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga.

Mađarska se spori s državama članicama NATO-a zbog toga što Orban njeguje bliske odnose s Rusijom i ne želi slati oružje Ukrajini. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto prošli je mjesec ocijenio da su planovi da se pomaže Ukrajini “luda misija”, prenosi N1.ba.

-Mađarska je danas jasno rekla da neće blokirati odluke NATO-a koje, premda se razlikuju od naše racionalne procjene situacije, dijeli i zagovara ostatak Saveza- rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Orban: Mađarska će povećati izdvajanja za odbranu ako se rat u Ukrajini nastavi

Orban je rekao da je dobio jamstva od Stoltenberga da Mađarska neće morati davati novac za Ukrajinu niti slati svoje vojnike.

Zapadne zemlje razmatraju mogućnost uvježbavanja vojnika u Ukrajini, ali NATO naglašava da se ne želi izravno miješati u sukob.

Budimpešta je već prije blokirala pomoć Ukrajini, a tenzije su uzavrele na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Stoltenergov posjet Budimpešti dolazi dan nakon samita čelnika država istočnog krila NATO-a u Rigi. Mađarska nije bila nazočna.

Sastanak je bio dio priprema za samit NATO-a u Washingtonu u srpnju na kojem se očekuje dogovor o 40 milijardi eura godišnje pomoći Ukrajini.

- Premijer i ja danas smo dogovorili da Mađarska neće blokirati druge saveznike da se dogovore o financijskoj pomoći Ukrajini i vodećoj ulozi NATO-a u koordiniaciji pomoći Ukrajini - rekao je Stoltenberg.

“Uvjeren sam da ćemo, kada se čelnici NATO-a sastanu u Washingtonu, moći finalizirati dogovor o tim pitanjima.”

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:44