/ -Фото: Блумберг
07/05/2022 u 19:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједница америчког Конгреса жели да Русију прогласи "спонзором тероризма"

Залажем се лично за то већ неко вријеме, каже Ненси Пелоси

Предсједница Представничког дома америчког Kонгреса Ненси Пелоси, која је недавно посјетила Украјину, поручила је јуче да се залаже да администрација САД прогласи Русију за државу која спонзорише тероризам.

Пелоси је изразила забринутост о америчким медијским извјештајима који су открили наводне детаље обавјештајне сарадње Kијева и Вашингтона.

На питање да ли подржава захтјев Украјине да администрација предсједника Џозефа Бајдена и Kонгрес означе Русију као државу која спонзорише тероризам, Пелоси је у интервјуу за америчку телевизију Ем-Ес-Ен-Би-Си одговорила потврдно и нагласила да се већ неко вријеме и сама за то залаже.

- Ако Русија није наведена као државни спонзор тероризма, поцијепајте ту листу - нагласила је Пелоси.

Пелоси, која је недавно ненајављено посјетила Kијев и са лидером те земље Владимиром Зеленским разговарала о даљој помоћи Украјини, рекла је и да је украјински парламент након њеног одласка донио резолуцију којом се од америчког Kонгреса тражи да ставе Русију на ту листу, а по њеном мишљењу таква одлука би требало да буде у надлежности предсједника Џозефа Бајдена.

image

Ukrainian Presidential Press Service

-UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Пелоси је у разговору такође изразила велику забринутост због медијских извјештаја, које није жељела ни да потврди или демантује, о обавјештајној сарадњи САД и Украјине, а која је наводно помогла Kијеву у потапању руског командног брода и ликвидацији високих руских генерала.

Она је нагласила да таква врста извјештавања "није од помоћи".

У јучерашњем телефонском разговору са директором ЦИА Вилијамом Бернсом, директорком Националне обавјештајне службе Аврил Хејнс и министром одбране Лојдом Остином, Бајденова порука је била да таква открића "одвлаче пажњу од нашег циља“, рекао је један званичник америчке администрације за телевизију Ен-Би-Си. 

Други званичник је саопштио да је Бајден поручио да би такво цурење информација "морало да престане", наводи америчка телевизија.

Бајден је разговарао са званичницима због забринутости у његовој администрацији у вези с медијским извјештајима, укључујући и ове америчке телевизије, о размјени обавјештајних података Вашингтона са Kијевом.

НБЦ је извијестио у четвртак да су америчке обавјештајне службе помогле Украјини да потопи руски командни брод Москву прошлог мјесеца.

Тај извјештај је услиједио после писања Њујорк тајмса у среду, о томе да су САД обезбиједиле Kијеву обавјештајне податке који су помогли украјинској војсци да ликвидира неке руске генерале.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:04