Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
15/08/2024 u 10:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Predsjednica univerziteta Kolumbija podnijela ostavku poslije protesta zbog rata u Gazi

Predsjednica univerziteta Kolumbija u Njujorku Minuš Šafik objavila je da podnosi ostavku pozivajući se na period krize proljetos kada je kampus tog njujorškog univerziteta bio epicentar studentskih demonstracija zbog rata u Gazi i polemika oko rasta antisemitizma.

Ekonomistkinja, Amerikanka egipatskog porijekla, objavila je sinoć ostavku u imejlu upućenom nastavnoj i studentskoj zajednici i ona stupa na snagu odmah. Najava je bila iznenađenje s obzirom da je ona izbjegla talas ostavki svojih kolega sa drugih univerziteta vezano za propalestinske proteste kao što su predsjednica Univerziteta Penslivanja Elizabet Magil i predsjednica Harvarda Klodin Gej.

Ona je u imejlu u koji je uvid imala agencija Frans pres napisala da objavljuje tu odluku sada da bi nova uprava mogla da bude postavljena prije početka novog semestra 3. septembra.

- Bio je to period krize u kome je bilo teško prevazići različita mišljenja unutar naše zajednice - napisala je Šafik.

Ona je upozorila na prijetnje, uvrede, pa čak i loše ophođenje prema njoj od strane kolega i studenata i poručila da njena ostavka dozvoljava Kolumbiji da se bolje suoči sa izazovima u budućnosti.

Bajden studentima u Atlanti rekao da radi na trajnom miru na Bliskom istoku

- Svi treba da učinimo šta je u našoj moći da se odupremo snagama polarizacije - rekla je ona.

Univerzitet na čijem je čelu bila od jula 2023. godine bio je među predvodnicima mobilizacije na početku rata koji Izrael vodi protiv Hamasa u pojasu Gaze kao odgovor na krvavi napad tog palestinskog pokreta na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Univerzitet Kolumbija je u aprilu ove godine počeo sa demonstracijama i protestima koji su se proširili na univerzitete širom SAD. Podsjetili su na pokret protiv rata u Vijetnamu 1968. godine.

Na poziv tadašnje predsjednice Šafik njujorška policija je nasilno uklonila desetine aktivista i studenata 30. aprila i otkazana je tradicionalna velika ceremonija dodjele diploma na univerzitetu.

Početkom jula troje dekana Kolumbije su opozvani zbog SMS poruka tokom javnog foruma u maju, koje su prenijeli konzervativni mediji i koji su otkrili antisemitske predrasude prema saopštenju predsjedništva univerziteta.

Univerzitet Kolumbija je objavio prije početka univerzitetske nastave da će biti ograničen javni pristup ogromnom kampusu koji se nalazi u sjevernom dijelu Menhetna.

Fakultet je objavio da će Katrina Armstrong, direktorka Irving medicinskog centra na Univerzitetu Kolumbija, vršiti dužnost predsjednice Univerziteta.

Prestižni privatni univerzitet sa ogromnim budžetom koji finansiraju donatori i velike kompanije, od kojih su neke vezane za Izrael, ima desetine hiljada studenata i profesora.

Predsjedništvo je optuženo da se nije borilo dovoljno čvrsto protiv izjava ili djelovanja upućenih jevrejskim studentima, ali takođe i da je bilo suviše oštro prema malim propalestinskim grupama.

Šafik je zimus ispitana pred američkim Kongresom, zajedno sa drugim predsjednicima univerziteta, pošto su ih republikanci optužili da nisu bili dovoljno čvrsti prema rastu antisemitizma na univerzitetima.

Vođa republikanske većine u donjem domu američkog Kongresa Majk Džonson je došao na Kolumbiju u jeku najveće krize da osudi "terorizam demonstranata", a sinoć je pozdravio odluku predsjednice Šafik o ostavci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 21:07