Unsplash, ilustracija, vojska, snajper, vojnik / - UNSPLASH, ILUSTRACIJA, VOJSKA, SNAJPER, VOJNIK
09/01/2024 u 22:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednik Ekvadora podigao vojsku: Eskalirala situacija posle upada napadača u studio nacionalne televizije

Uredba je izdata nekoliko minuta nakon što su naoružani napadači zauzeli objekte "Televizije TC" i emitovali uživo otmicu medijskih radnika

Predsjednik Ekvadora, Danijel Noboa, izdao je danas izvršni dekret kojim se reformiše trenutno vanredno stanje i priznaje postojanje unutrašnjeg oružanog sukoba, usled više pobuna koje su potresle ovu zemlju u svega nekoliko dana, prenosi Blic.rs.

Ovaj dekret obuhvata hitnu mobilizaciju i intervenciju Oružanih snaga i policije na nacionalnoj teritoriji, dok je ranije danas potpisan dekret o vanrednom stanju na 60 dana.

Uredba je izdata nekoliko minuta nakon što su naoružani napadači zauzeli objekte "Televizije TC" i emitovali uživo otmicu medijskih radnika.

(VIDEO) Ekvador: Grupa naoružanih muškaraca upala u televiziju i prekunula program

Ova nova uredba uspostavlja identifikaciju 22 organizovane grupe kao "terorističke organizacije".

(VIDEO) Ekvador: Vanredno stanje nakon novog bijega najtraženijeg narko-bosa

Dekret nalaže oružanim snagama da izvedu vojne operacije kako bi "neutralisale" ove navedene kriminalne organizacije. Savjet bezbjednosti može ažurirati listu identifikovanih terorističkih grupa.

Dekret o vanrednom stanju

- Upravo sam potpisao dekret o vanrednom stanju kako bi oružane snage imale svu političku i pravnu podršku za svoje akcije. Prošlo je vrijeme kada su osuđenici za trgovinu drogom, ubice i organizovani kriminal diktirali vladi šta da radi - rekao je Noboa.

U toku vanrednog stanja vojska Ekvadora će biti raspoređena na ulice i u zatvore, a uvodi se i noćni policijski čas, prenosi "Rojters".

Država na nogama u potrazi za ozloglašenim bjeguncima

Stanje u Ekvadoru je kulminiralo nestankom Adolfa Masijasa zvanog Fito, vođe kriminalne bande "Los Čoneros", iz zatvora u kojem je služio kaznu od 34 godine.

Fito se nalazio u maksimalno obezbjeđenom krilu zatvora u Gvajakilu, dok ga tamošnji mediji navode kao ozloglašenog kriminalca za kojeg se smatra da stoji iza nekih od najsmrtonosnijih pobuna u zatvorima u poslednjih nekoliko godina.

Talas nezapamćenog nasilja i terorističkih napada krenuo je 8. januara 2024. godine, nakon čega se proširio na nekoliko grada u zemlji. U Riobambi, glavnom gradu Čimborasa, zatvorenici iz lokalnog zatvora izveli su masovno bjekstvo.

Kako je saopštio gradonačelnik navedenog grada, 32 zatvorenika su pobjegla, među kojima je i Fabrisio Kolon Piko, vođa "Los Lobosa", koji je bio optužen za planiranje ubistva tužioca Danijela Salazara.

(Premisias, Blic)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:31