Humanitarna kriza u nagorno-Karabagu na vrhuncu / - FOTO: BBC/ RSE
23/09/2023 u 23:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prvi konvoj pomoći Crvenog krsta krenuo ka Nagorno-Karabahu

U tom planinskom regionu živi oko 120.000 Jermena, od kojih mnogi mjesecima nemaju dovoljno hrane i goriva usled blokade koju su nametnule azerbejdžanske snage

Prvi konvoj pomoći Međunarodnog komiteta Crvenog krsta krenuo je u subotu ka Nagorno-Karabahu, tri dana nakon što je Azerbejdžan ponovo zauzeo otcjepljeni region.

Jermeni u Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, bili su primorani da proglase prekid vatre 20. septembra nakon munjevite 24-časovne vojne operacije mnogo veće azerbejdžanske vojske,  piš BBC.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su prema uslovima prekida vatre jermenski borci počeli da predaju svoje oružje Azerbejdžanu – uključujući više od 800 topova i šest oklopnih vozila – pod ruskim nadzorom. Moskva ima oko 2.000 pripadnika mirovnih snaga u toj oblasti, prenosi RSE.

Azerbejdžanski zvaničnici nastavili su u subotu razgovore sa Samvelom Šahramanjanom, liderom samozvane Republike Arcah, kako Jermeni nazivaju Nagorno-Karabah, javili su azerbejdžanski mediji.

U tom planinskom regionu živi oko 120.000 Jermena, od kojih mnogi mjesecima nemaju dovoljno hrane i goriva usled blokade koju su nametnule azerbejdžanske snage.

Rusija je saopštila da je isporučila više od 50 tona hrane i druge pomoći Nagorno-Karabahu.

Međunarodnog komiteta Crvenog krsta saopštio je da je isporučio 28.000 pelena, kao i ćebad i gorivo. Izvještač Rojtersa  video je mali konvoj pomoći Međunarodnog komiteta Crvenog krsta kako se približava granici Jermenije s Azerbejdžanom u subotu popodne, ali je tada novinarima naređeno da napuste oblast prije nego što kamioni pređu granicu.

Više od 20 drugih kamiona pomoći, s jermenskim tablicama, stoji duž obližnjeg puta od jula. Azerbejdžan je tada saopštio da je taj konvoj "provokacija" i napad na njegov teritorijalni integritet.

Azerbejdžan navodi da želi da integriše sporni region Nagorno-Karabaha i obećao je da će zaštititi prava Jermena, ali kaže da oni mogu da odu ako žele. Jermeni kažu da se plaše da će biti progonjeni ako ostanu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Azerbejdžana saopštilo je u subotu da je njegov glavni zadatak da obezbijedi bezbjednost jermenskog civilnog stanovništva i da im obezbjeđuje šatore, toplu hranu i medicinsku pomoć.

- Takođe radimo na izdavanju dokumenata jermenskim stanovnicima, pasoša i tako dalje. Već ima ljudi koji su se prijavili kod nas - rekao je portparol ministarstva za Rojters.

Američki senator Geri Piters, koji je u subotu posjetio granicu Jermenije i Azerbejdžana, rekao je da situacija u Karabahu zahtijeva međunarodne posmatrače i transparentnost Azerbejdžana.

- Mislim da svijet treba da zna tačno šta se tamo dešava - rekao je novinarima Peters, demokrata.

- Čuli smo od azerbejdžanske vlade da nema šta da se vidi, nema razloga za brigu, ali ako je to slučaj, trebalo bi da dozvolimo međunarodnim posmatračima da to vide - poručio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 22:37