Ilustracija / - EPA/CLEMENS BILAN
28/01/2024 u 09:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija spremna za pregovore oko isporuke gasa

Ako druga strana želi, spremni smo da razgovaramo. Za sada nijesmo primetili takvu želju, rekao je potpredsjednik ruske Vlade

Rusija je spremna da pregovara sa Evropskom unijom o isporuci prirodnog gasa pošto ugovor o tranzitu sa Ukrajinom ističe krajem godine, saopštio je potpredsjednik ruske Vlade, Aleksandar Novak.

Prema petogodišnjem sporazumu dogovorenom između Moskve i Kijeva 2019. godine, Rusija izvozi gas u Evropu preko Ukrajine, kojoj plaća korišćenje njene mreže gasovoda, prenosi B92, javlja Mina biznis.

Aranžman je nastavljen uprkos početku sukoba Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine, iako su isporuke ruskog gasa u Evropu od tada naglo pale.

Ranije ove sedmice, različiti mediji su citirali ukrajinsku Vladu koja je tvrdila da Kijev neće tražiti pregovore sa Moskvom o mogućnosti produženja sporazuma o tranzitu gasa.

- Ako druga strana želi, spremni smo da razgovaramo. Za sada nijesmo primetili takvu želju, rekao je Novak.

Zvaničnik EU u petak je odbio da spekuliše o tome da li će sporazum o tranzitu sa Ukrajinom biti produžen nakon završetka godine, ali je rekao da blok procenjuje sve scenarije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 20:45