Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
03/09/2024 u 10:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ruska političarka: Sporazum Francuske i Srbije sadrži klauzulu o transferu srpskih "lovaca", oni će biti poslati u Ukrajinu

Sporazum Francuske i Srbije o nabavci 12 novih višenamenskih borbenih aviona "rafala" za 2.7 milijardi eura sadrži klauzulu o transferu srpskih lovaca MiG-29 Francuskoj, nakon čega će oni biti poslati u Ukrajinu

To tvrdi bivša zamjenica predsjednika Dume, donjeg doma ruskog parlamenta.

 - Lovci će biti predani Francuzima u decembru. Očigledno je da će ti avioni potom ići u Ukrajinu. Navodno je Moskva već obavještena o ovoj tački dogovora -  napisala je na Telegramu Elena Vladimirovna Panina.

Prema javno dostupnim podacima, Srbija ima 14 lovaca MiG-29 u aktivnoj službi, a Panina tvrdi kako se sprema transfer 36 aviona. Nije poznato koliko neaktivnih aviona MiG-29 Srbija ima u skladištima.

- Malo je vjerovatno da Beograd ima dozvolu ruskih vlasti za ovu akciju - smatra Panina.

- Sertifikat krajnjeg korisnika u transakcijama oružja trebalo bi da bude permisivan, a ne temeljen na obavještenjima. Međutim, praksa pokazuje da nema smisla oslanjati se na pravne norme u trgovini oružjem u Rusiji. Ako Zapadu to treba, odmah će biti pregažene  - nastavila je.

Crveni tepih za Putina u Mongoliji: „Zašto ga niste uhapsili?"

Dodaje da  ovo nije prvi put da je Kijevu isporučeno srpsko oružje.

- Ukrajina je preko posrednika dobila municiju od Srbije u vrijednosti od 800 miliona eura. Postavlja se pitanje kome od „braće“ Rusija može prodati svoje oružje bez rizika da će kasnije pucati na nas - rekla je ruska političarka.

Informacije o mogućem transferu srpskih aviona Ukrajini dolaze u vrijeme održavanja 19. Bledskog strateškog foruma u Sloveniji, na kojem učestvuje i srpski premijer Miloš Vučević.

- Ukrajinci su slovenska braća Srbima, a Beograd je u Ujedinjenim nacijama glasao za sve rezolucije na temu ukrajinskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta -  rekao je danas premijer Srbije.

On je na panelu na Bledskom strateškom forumu branio odluku Beograda da ne uvede sankcije Rusiji iako integracija u Evropsku uniju podrazumjeva usklađivanje sa spoljnom i sigurnosnom politikom tog saveza. Srbija je jedina zemlja kandidat koja to još nije učinila.

Vučević je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i dodao da Beograd ne krije ništa vezano uz odnose s Kinom i Rusijom te da ima pravo štititi nacionalne interese na najbolji način.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 12:09