ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - OBI - @PIXEL8PROPIX AVAILABLE FOR HIRE
24/09/2024 u 21:30 h
DAn portalDAn portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Strah od špijunaže: SAD bi da istjera kineska i ruska auta sa puteva

Svjetska tržišta nalaze se pred neviđenom najezdom kineskih proizvođača automobila.

Nakon uvođenja ogromnih carina zbog kojih će automobili uvezeni iz Kine drastično poskupiti, SAD su spremne da povuku još radikalniji potez a riječ je o potpunoj zabrani kineskih automobila na američkim putevima.

Američka Kancelarija industriju i bezbjednost, predložio je donošenje pravila kojima bi se zabranio uvoz i prodaja vozila i komponenti koje proizvode proizvođači povezani s Kinom ili Rusijom, prenose Nezavisne.

Predloženo pravilo fokusirano je na specifične elemente u hardveru i softveru električnih vozila te na potencijalno zlonamjernu upotrebu informacija i podataka, piše Techrada.

Vehicle Connectivity System (VCS) omogućuje automobilima eksternu komunikaciju putem Bluetootha, mobilnih, satelitskih ili Wi-Fi modula, dok automatizovani sistem vožnje (ADS) omogućuje automobilu rad bez vozača.

Ova zabrana bi obuhvatila sve navedene dijelove uvezene za korištenje u automobilima proizvedenim u Americi, kao i one ugrađene u vozila iz Kine i Rusije.

Špijunaža koštala selektorku Kanade OI

Jedina vozila koja bi bila izuzeta su ona koja se odnose na poljoprivredu ili rudarstvo.

I dok visoki funkcioner kaže da kineski i ruski proizvođači automobila trenutno ne igraju značajnu ulogu na američkom automobilskom tržištu, stručnjaci vjeruju da je ovaj plan neophodan s obzirom na sofisticiranost današnjih električnih automobila i njihovu rastuću ulogu.

Pojašnjavaju da "ove tehnologije uključuju kompjuterske sisteme koji kontrolišu kretanje vozila i prikupljaju osjetljive podatke vozača i putnika, kao i kamere i senzore koji omogućuju sisiteme automatizovane vožnje i bilježe detaljne informacije o američkoj infrastrukturi".

(Autoklub)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 21:32