Upad kineskih borbenih aviona / - FOTO: EPA/EFE
06/10/2022 u 13:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tajvan mijenja pristup: Napadom Kine smatraće se svaki ulazak borbenih aviona u vazdušni prostor

Sada se definicija jasno promijenila jer Kina koristi sredstva kao što su dronovi, kazao je ministar odbrane Čiu Kuo-Čeng

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da će Tajpej promijeniti svoju vojnu politiku prema Kini, posebno u smislu definisanja prvog udara ili prvog napada Pekinga na ostrvo.

Ministar odbrane Čiu Kuo-Čeng je, obraćajući se parlamentarcima na Tajvanu, rekao da prijetnja koju predstavlja nedavni upad kineskih aviona u vazdušni prostor zapravo predstavlja eskalaciju, zbog čega Tajvan treba da reaguje i promijeni svoju politiku.

- Mi smo u prošlosti govorili da nećemo biti prvi koji će napasti, što je značilo da nećemo ispaliti prvi hitac, a da Kina ne ispali granate ili projektile - rekao je ministar.

Međutim, zbog višenedeljnih upada kineskih borbenih aviona, tajvanski ministar ističe da se ova definicija mora promijeniti.

- Sada se definicija jasno promijenila jer Kina koristi sredstva kao što su dronovi. Zbog toga moramo da prilagodimo politiku i svako kretanje kineskih vazdušnih jedinica u tajvanski prostor smatraćemo prvim udarom -rekao je ministar.

Međutim, ministar odbrane nije precizirao kako će tačno reagovati Tajpej ako avioni Narodnooslobodilačke armije Kine probiju granicu 22,2 kilometra od obale ostrva.

Kina je u poslednja dva mjeseca izvršila niz upada borbenih aviona u vazdušni prostor Tajvana, a vojne aktivnosti su posebno intenzivirane nakon dolaska američke zvaničnike Nensi Pelosi, koju je Peking definisao kao prijetnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 02:06