Donald Tramp / - SHUTTERSTOCK
18/08/2024 u 07:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tramp nazvao muškarcima dvije bokserke

Bivši američki predsjednik i republikanski kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima Donald Tramp ponovo je nazvao muškarcima dvije bokserke koje su na nedavnim OI u Parizu osvojile zlatne medalje, iako im je Međunarodna bokserska federacija zabranila učešće na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu jer nisu položile "test podobnosti pola".

Tramp je tokom govora na predizbornom mitingu u Pensilvaniji rekao da će "držati muškarce van ženskog sporta", ukazujući na slučaj ove dvije takmičarke koje su postale predmet međunarodne pažnje zbog konfuzije o njihovoj polnoj i rodnoj pripadnosti, prenosi AP.

- Bili su muškarci. Prešli su u žene i takmičili su se u boksu- rekao je Tramp govoreći o dvije bokserke - Imani Kelif iz Alžira i Li Yu-ting iz Tajvana, koje su se suočile sa nesporazumima oko svog pola jer ih je Međunarodna bokserska federacija prošle godine diskvalifikovala sa svjetskog prvenstva zbog navodnog neuspjeha na testiranju za "polnu podobnost".

Tramp je rekao da je "ludo" to što su se obje sportistkinje takmičile na OI.

- To je tako degradirajuće za žene- naveo je bivši predsjednik SAD.

On je i ranije Kelifovu nazvao muškarcem, prenose Nezavsine.

Tramp na svojim mitinzima već dugo kritikuje transrodne osobe i posebno se fokusira na transrodne sportiste, koristeći jezik o rodnom identitetu za koji LGBTQ+ aktivisti tvrde da je netačan i štetan.

Iman Helif olimpijska šampionka

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 04:49