/ - SHUTTERSTOCK
19/01/2024 u 20:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ujedinjene nacije zabrinute zbog podvodnog nuklearnog testa Sjeverne Koreje

Pjongjang je saopštio da je zajednička vježba predstavljala uzrok dalje destabilizacije regionalne situacije i da predstavlja čin ozbiljnog ugrožavanja sigurnosti Sjeverne Koreje

Ujedinjene nacije (UN) su veoma zabrinute zbog sjevernokorejskog testiranja podvodnog sistema nuklearnog oružja kao odgovor na zajedničke vojne vježbe Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana, kazao je u portparol UN-a Stefan Dijarik.

“Vidjeli smo ovaj razvoj događaja i ostali smo veoma zabrinuti zbog trenutne situacije na Korejskom poluostrvu”, rekao je Dijarik.

Kako prenose mediji, izjave Dijarika uslijedile su nakon što je Ministarstvo odbrane Sjeverne Koreje saopštilo da je u Istočnom moru izvršilo važan test svog podvodnog sistema nuklearnog oružja “Haeil-5-23” koje je u razvoju.

“Generalni sekretar Antonio Gutereš ponavlja svoj poziv na deeskalaciju, puno sprovođenje rezolucija Savjeta bezbjednosti i na stvaranje okruženja koje pogoduje dijalogu i nastavku diplomatskih razgovora koji su iskreno jedini mogući put naprijed“, istakao je Dijarik.

Trilateralna pomorska vježba Seula, Vašingtona i Tokija uključivala je američki nuklearni nosač USS “Carl Vinson“ i raketnu krstaricu Aegis navođenu sa USS Princeton.

Pjongjang je saopštio da je zajednička vježba predstavljala uzrok dalje destabilizacije regionalne situacije i da predstavlja čin ozbiljnog ugrožavanja sigurnosti Sjeverne Koreje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:36