Ilustracija / - FOTO: EPA
05/06/2024 u 22:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

UN: Milion Palestinaca u Gazi biće ekstremno gladno do sredine jula ako rat ne stane

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da bi više od milion Palestinaca u Gazi moglo da dostigne najviši nivo gladi do sredine jula ako se rat nastavi.

Svjetski program za hranu i Organizacija za hranu i poljoprivredu su, u zajedničkom izvještaju koji je danas objavljen, naveli da se glad pogoršava zbog velikih ograničenja u pristupu humanitarne pomoći i kolapsa lokalnog sistema za distribuciju hrane od početka rata Hamasa i Izraela.

Agencije UN-a su navele i da je situacija i dalje teška na sjeveru Gaze, koji je Izrael zauzeo i izolovao, prenose agencije.

Izrael je nedavno dozvolio otvaranje kopnenih prelaza na sjeveru, ali dnevno uđe nekoliko desetina kamiona pomoći za stotine hiljada ljudi.

Upad izraelske vojske u Rafu je u međuvremenu ozbiljno poremetio operacije pomoći na jugu.

Gaza: Povrijeđenoj djeci ne može da se ukaže ljekarska pomoć

Egipat odbija da otvori svoj prelaz Rafa sa Gazom otkako su izraelske snage zauzele palestinsku stranu prije skoro mjesec i umjesto toga preusmjeravaju pomoć na obližnji izraelski prelaz Kerem Šalom.

Prema skali UN za utvrđivanje stepena gladi, u martu je oko 677 hiljada ljudi u Gazi bilo u petoj fazi gladi što je najviši nivo.

Agencije UN navele su da bi ta brojka do sredine jula mogla da pređe milion, odnosno gotovo polovinu ukupne populacije Gaze od 2,3 miliona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 14:18