Урсула фон дер Лајен / фото: РТС
06/03/2022 u 18:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Урсула вон дер Лаjен: Приjем Украjине у ЕУ се више не може зауставити

Говорећи из Берлина за ЦНН Вон дер Лаjен jе казала како jе украjинска борба данас борба демократиjа против аутократиjе

Предсjедница Европске комисиjе Урсула вон дер Лаjен поручуjе како ће се процес придруживања Украjине Европскоj униjи одвиjати по одређеноj процедури коjа ће узети времена, али да се таj процес више не може зауставити. Говорећи из Берлина за ЦНН Вон дер Лаjен jе казала како jе украjинска борба данас борба демократиjа против аутократиjе.

Примакли смо Украjину ЕУ

- Нема сумње да се украjински народ и вођство боре за заjедничку безбиједност. Процес коjи jе започео предсjедник узеће jош неко вриjеме, али jе сада покренут и у њега нема сумње. Већ смо урадили неке елементе коjи су примакли Украjину ЕУ, али остаjу да се ураде неке реформе и процеси, али оно што jе сигурно jесте да jе процес кренуо и да смо ми спремни да помогнемо Украjини у борби против Русиjе. Ово jе борба демократиjа против аутократиjа - рекла jе вон дер Леyен.

Одговараjући на питање о санкциjама и зашто оне не укључуjу енергетски сектор, Вон дер Лаjен тврди како се ради на томе да се Европа што приjе ослободи зависности од фосилних горива из Русиjе.

- Оно што смо урадили у невjероватном jединству jе да смо наметнули енормне санкциjе, коjе имаjу енормне посљедице, циjене су порасле, инфлациjа jе порасла, рубља пада, оно што тренутно радимо jе да их желимо изолирати како би сприjечили да и даље финансираjу рат. Оно што такође радимо jе да тражимо алтернативе фосилним горивима из Русиjе и сада тражимо друге моделе заjедно с приjатељима у САД, али и другим савезницима -  порука jе Вон дер Леjен.

Овоседмични напади на нуклеарна построjења су велика брига како за ЕУ тако и за међународну заjедницу. Вон дер Лаjен такође упозорава и да се мораjу обезбиједити хуманитарни коридори како би се сприjечило даље страдање цивила.

- Наjвише нас брине безбиједност. Покрећемо све канале комуникациjе како би се прекинуло бомбардовање у тим диjеловима, али и да се отворе хуманитарне коридоре како бисмо помогли људима попут оних из Мариупоља како би могли напустити те градове. Радимо са Црвеним крстом и другима како би осигурали да се ти коридори отворе. Мислим да требамо провести jаке и jасне истраге да се потврди да су почињени ратни злочини у Украjини, када су у питању хуманитарни коридори не треба нам само политички договор, него и да воjни елементи то знаjу на терену и да поштуjу оно што jе договорено. Прекид ватре би до ефикасности могао узети jош дан или два, али се надамо да ће све бити под контролом - истиче Вон дер Лаjен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:48