Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH.COM/DE AN SUN
20/03/2024 u 08:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Velika Britanija: Osuđen na pet i po godina zatvora zbog slanja fotografija genitalija

Prvi sajber-prepadač žena koji se izlagao u javnosti (flasher) u Engleskoj je osuđen na pet i po godina zatvora jer je jednoj tinejdžerki i jednoj ženi samoinicijativno poslao fotografije svojih genitalija.

Ranije već uslovno osuđeni Nikolas Houks (39), prva je osoba u Engleskoj i Velsu osuđena za kršenje Zakona o bezbjednosti na internetu, koji je stupio na snagu 31. januara, prenosi N1.

Sudu je rečeno da je Houks pozajmio telefon svog oca, otišao u drugu sobu i poslao fotografije putem aplikacija Vacap i Mesindžera jednoj ženi i 15-godišnjoj djevojčici.

Obje su slikale pošiljku i prijavile ga policiji.

Po Zakonu o bezbjednosti na internetu, prekršaj je slanje neželjenih seksualnih slika putem društvenih medija, aplikacija za sastanke ili tehnologija kao što su Blutut ili Erdrop.

- To je ozbiljan zločin koji ostavlja trajni uticaj na žrtve, ali se prečesto može odbaciti kao nepromišljena ili bezopasna šala, izjavila je Hana fon Dadelzen, zamjenica šefa u Državnom tužilaštvu.

Prema njenim riječima, oni koji se nepristojno izlažu onlajn, misleći da se tako kriju od zakona, treba da budu kažnjeni kao i oni koji to rade u stvarnom svijetu.

Houks je tokom saslušanja priznao da je poslao fotografiju ili film svojih genitalija sa namerom da izazove uzbunu, uznemirenost ili poniženje.

On se ranije našao u registru seksualnih prestupnika pošto je prošle godine već osuđen zbog izlaganja u javnosti i seksualne aktivnosti sa djetetom mlađim od 16 godina. On se izjasnio krivim i za kršenje uslovne kazne koju je dobio za taj prekršaj.

Advokat odbrane Bari Gilbert je rekao da Houks „nije dobio seksualno zadovoljstvo svojim prestupima“ za koje je rekao da su proizašli iz njegovog posttraumatskog stresa koji je pretrpeo pošto je prije osam godina bio otet, izboden i držan radi otkupnine.

Međutim sudija Samanta Li je odbacila taj argument, rekavši Houksu: „Očigledno ste duboko poremećeni i imate iskrivljen pogled na sebe i svoje seksualne želje“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:24