Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
05/10/2024 u 22:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Veliki broj zemalja traži od EU bržu deportaciju migranata

Sedamnaest evropskih zemalja, uključujući tri najveće ekonomije EU, pozivaju Evropsku komisiju da ubrza povratak migranata.

Četrnaest zemalja EU, kao i Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn, potpisali su apel pozivajući izvršnu vlast EU da predloži nova pravila koja bi pooštrila politiku povratka, prenosi Politiko, pozivajući se na Rojters.

U pismu Komisiji kaže se da migranti koji nemaju pravo da ostanu u EU „moraju biti odgovorni“, navodi se u izvještaju.

Austrijska antimigrantska, Rusiji naklonjena Slobodarska partija (FPO) prvi put je zauzela prvo mjesto na nacionalnim izborima prošlog vikenda. Stranke krajnje desnice su ostvarile velike uspjehe ili pobijedile na izborima u Njemačkoj, Holandiji, Italiji i Francuskoj.

Mađarski premijer Viktor Orban zaprijetio je da će tražiocima azila dati karte u jednom pravcu do Brisela, u znak protesta zbog kazni koje je EU izrekla toj zemlji zbog kršenja pravila EU o azilu.

Ukupno 17 evropskih zemalja u svom pismu Komisiji traže nova pravila koja bi dozvolila vladama da pritvaraju ilegalne migrante, ako predstavljaju rizik po nacionalnu bezbjednost, kao i da primoraju migrante da sarađuju sa vlastima i osiguraju da sve zemlje EU koriste isti softver kojim će upravljati njihovim predmetima.

Orban: Mađarska neće postati imigrantska zemlja, šta god Brisel uradio

Iako nisu u EU, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn su članice šengenskog prostora.

Kandidat Austrije za novu Evropsku komisiju, Magnus Bruner, vjerovatno će u narednim mjesecima preuzeti čelnu funkciju u oblasti migracija u EU, signalizirajući pomak udesno u pristupu EU migracijama.

Ostaje da se vidi da li će buduća koaliciona vlada u Austriji vršiti pritisak na EU da krene još više udesno po pitanju migrantske politike.

Lider FPO-a, Herbert Kikl, optužio je druge austrijske stranke za „zlokobnu“ zavjeru da se krajnje desničarski FPO zadrži iz buduće koalicione vlade u zemlji.

Ministri pravde EU razgovaraće o migracijama na sastanku u Luksemburgu sledeće nedjelje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 22:55