Erupcija vulkana / - FOTO:PRTSC
03/06/2024 u 23:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Erupcija najvećeg podvodnog vulkana mogla bi imati stravične posljedice

Vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai (Hunga Tonga) eruptirao je 15. januara 2022. u pacifičkoj Kraljevini Tongo, stvarajući cunami koji je izazvao uzbune širom pacifičkog bazena i poslao zvučne talase širom svijeta.

Nova studija objavljena u časopisu "Journal of Climate" istražuje kako je ova erupcija uticala na klimu. Rezultati pokazuju da vulkan može objasniti prošlogodišnju veliku ozonsku rupu i neočekivano vlažno ljeto 2024. godine. Erupcija bi mogla imati dugoročne posljedice na zimske uslove u narednim godinama.

Za razliku od uobičajenih vulkanskih erupcija, koje hlade Zemljinu površinu stvaranjem sumpornih aerosola koji reflektuju sunčevu svjetlost, Hunga Tonga je, zbog svoje podvodne prirode, izbacila ogromne količine vodene pare. Oko 100-150 miliona tona vodene pare, ekvivalent 60.000 olimpijskih bazena, završilo je u stratosferi, sloju atmosfere iznad 15 kilometara koji ne proizvodi oblake ni kišu.


 

Vodena para u stratosferi ima dva glavna učinka: pomaže u hemijskim reakcijama koje uništavaju ozonski omotač i djeluje kao snažan staklenički gas. Ovaj događaj nema presedana u istoriji posmatranja vulkanskih erupcija putem satelita, koji su u upotrebi tek od 1979. godine, prenosi "Science Alert".

Stručnjaci širom svijeta odmah su počeli da analiziraju satelitske podatke kako bi razumjeli kretanje vodene pare u stratosferi i njene moguće klimatske učinke. Kako bi predvidjeli buduće uticaje, naučnici su koristili klimatske modele koji su simulirali scenario sa i bez erupcije Hunga Tonga. Poređenje rezultata otkrilo je da je erupcija doprinijela velikoj ozonskoj rupi između avgusta i decembra 2023. godine, a takođe je predviđena vlažna australijska ljeta 2024. godine.

Šta je uzrok ekstremnih vremenskih prilika u 2024. godini?

Globalni prosječni uticaj na temperature je minimalan, oko 0.015 stepeni Celzijusa, što znači da se ekstremne temperature zabilježene protekle godine ne mogu pripisati erupciji. Međutim, model predviđa trajne regionalne učinke, uključujući hladnije i vlažnije zime u sjevernoj Australiji do 2029. godine, toplije zime u Sjevernoj Americi i hladnije zime u Skandinaviji.

Ova studija je tek početak u razumijevanju kako velike količine vodene pare u stratosferi mogu uticati na našu klimu. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se potvrdili ili opovrgnuli ovi nalazi i bolje razumjele dugoročne posljedice erupcije Hunga Tonga na globalnu klimu, prenosi "Klik".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 05:58