sudar brodova / - FOTO TWITTER SKRINšOT
31/08/2024 u 21:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Ponovo sudar brodova obalske straže: Kina i Filipini se međusobno okrivljuju

Brodovi kineske i filipinske obalske straže ponovo su se sudarili danas u spornom području Južnog kineskog mora.

Kina i Filipini upiru jedni u druge prstom oko najnovijeg incidenta, piše BBC.

Filipini tvrde da se kineski brod „direktno i namjerno zabio“ u njegov brod, dok je Peking optužio Filipine da su se „namjerno“ obrušili na kineski brod.

Sudar u subotu u blizini plićaka Sabina najnoviji je u dugotrajnom – i rastućem – sukobu između dvije zemlje oko različitih ostrva i zona u Južnom kineskom moru, prenosi N1.

U protekle dvije nedelje dogodila su se još najmanje tri incidenta u istoj oblasti u koje su umiješani brodovi koji pripadaju dvijema zemljama.

Kineska obalska straža vodenim topovima blokirala filipinski ribarski brod u Južnom kineskom moru

Južno kinesko more je glavni put kroz koji godišnje prolazi trgovina vrijedna tri triliona dolara. Peking polaže pravo na skoro cijelo Južno kinesko more, uključujući dijelove na koje potražuju Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam.

Posle najnovijeg sukoba, kineska obalska straža pozvala je Filipine da se povuku iz Sabina Šoal, istovremeno obećavajući da će „odlučno osujetiti sve akte provokacije, smetnji i kršenja prava”.

Filipinska obalska straža saopštila je da neće pomjeriti svoj brod – Terezu Magbanu – „uprkos uznemiravanju, maltretiranju i eskalacionoj akciji kineske obalske straže“.

Nije bilo žrtava nakon sudara, ali komodor obalske straže Filipina Džej Tarijela rekao je da je 97 metara duga Tereza ​​Magbanua pretrpila određenu štetu nakon što ju je kineski brod udario „nekoliko puta“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 20:58