/ - FOTO: UNSPLASH - GO TO MUIZUR‘S PROFILE MUIZUR- HIDžAB, ILUSTRACIJA
17/02/2024 u 14:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Život žena u Avganistanu pod vlašću talibana: Obavezna pratnju muških staratelja

Intervjuisane žene su izjavile da se sve više plaše odlaska na javna mjesta zbog prijetnji hapšenjem i zbog „dugotrajne stigme i sramote“ povezane s privođenjem u policiju

U izvještaju Misije Ujedinjenih nacija u Avganistanu piše da se žene u toj zemlji plaše da izlaze iz svojih domova zbog talibanskih dekreta i kampanja u vezi s odjećom i obaveze da imaju pratnju muških staratelja kad izlaze iz kuća, prenosi N1.rs.

Kroz nekoliko dana bi trebao da u Kataru bude sastanak koji su sazvale UN o mogućoj saradnji sa talibanima i krizama u Avganistanu, uključujući stanje ljudskih prava.

U izvještaju misije UN se navodi da se uredbe sprovode hapšenjem, uznemiravanjem i zastrašivanjem.

Više od polovine žena koje su intervjuisane za ovaj izvještaj osjeća se neprijatno da napušta kuću bez muškog staratelja – „mahrema“.

Žene koje su izlazile sa „mahremom“ osjećaju se sigurnije, ali uz znatan stres zbog zavisnosti od druge osobe koja ih prati.

Intervjuisane žene su izjavile da se sve više plaše odlaska na javna mjesta zbog prijetnji hapšenjem i zbog „dugotrajne stigme i sramote“ povezane s privođenjem u policiju.

Neke žene su rekle da se čak i njihovi rođaci muškarci plaše da idu s rođakama, jer postoji mogućnost da i njih talibani maltretiraju.

Talibani su od preuzimanja vlasti 2021. godine zabranili ženama da učestvuju u većini oblasti javnog života i da idu se školuju dalje od šestog razreda, iako su u početku obećavali umjereniju vladavinu.

U maju 2022. godine Talibani su dekretom naložili ženama da napolju budu u „burkama“ od glave do pete, slično ograničenjima tokom prethodne vladavine Talibana 1996-2001. godine.

Portparol Ministarstva za poroke i vrline – talibanske „policije za moral“ koja sprovodi te dekrete, rekao je da je izveštaj UN pun „besmislica i neistina“ i da je uznemiravanje žena protivzakonito.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Avganistan je prošle godine upozorio talibane da će biti „skoro nemoguće“ međunarodno priznati ih kao legitimnu vlast ukoliko ne ukinu ograničenja za žene.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:11