Академик Миомир Дашић / -Дан
14/11/2023 u 10:55 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

CANU: Omaž akademiku Miomiru Dašiću

Podsјećanјe na uglednog člana Crnogorske akademiјe zakazano јe za sjutra u 12 časova

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti prirediće danas omaž akademiku Miomiru Dašiću. Članovi Crnogorske akademiјe okupiće se u čast dugogodišnjeg uglednog člana te naјviše naučne i kulturne instituciјe u 12 časova u zdanju CANU pod Goricom.

O dјelu i ličnosti Dašića govoriće akademik Dragan K. Vukčević, predsјednik CANU, kao i akademici Đorđe Borozan i Šerbo Rastoder.

Rođen je 15. novembra 1930. godine u Rovcima, kod Berana. Osnovnu školu završio je u mjestu rođenja, gimnaziju u Beranama (1949), a istorijske nauke na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1954, gdje je magistrirao i doktorirao

Od 1954. do 1962. godine bio je profesor gimnazije u Beranama, a potom njen direktor. Prelazi u Titograd gdјe radi ako tukovodilac Sektora za kulturu i nauku u Republičkom zavodu za međunarodnu naučnu, kulturnu i tehničku saradnju Crne Gore, a istovremeno bio profesor na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću. Bio јe od 1961. godine progesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Kao univerzitetski profesor držao je predavanja u gotovo svim većim univerzitetskim centrima u SFRJ i katedrama univerziteta u Moskvi, Kijevu, Utrehtu, Krakovu i dr. Boravio je na stručnim i naučnim usavršavanjima u SSSR, Francuskoj, Poljskoj, Holandiji, Čehoslovačkoj, Ukrajini.

Predmet njegovog naučnog interesovanja kreće se od zavičajne, nacionalne, do balkanske i opšte istorije, kao i metodologije istorijske nauke. Održao je preko 130 javnih predavanja na kongresima, simpozijumima, naučnim skupovima, okruglim stolovima i seminarima za profesore istorije.

U toku šest decenija stručnog i naučnog rada objavio je dvanaest knjiga, oko 270 studija, rasprava, članaka, istorijskih eseja, oko 420 kritičkih osvrta, recenzija, polemika i raznih drugih stručnih i publicističkih tekstova. Autor je preko 130 naučnih i stručnih referata i saopštenja. Bibliografija njegovih radova broji 830 jedinica.

Za stručni i pedagoški rad odlikovan je Ordenom Republike Jugoslavije, dobitnik je i više drugih društvenih priznanja – nagrada, diploma, plaketa i pohvala.

Za vanrednog člana CANU izabran je 26. novembra 1991. godine, a za redovnog 6. decembra 1996.

Preminuo je 28. oktobra 2020. godine u Podgorici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:15