Članovi Čangša simfonijskog orkestra na sceni MCCG / -FOTO: MEDIA BIRO
12/09/2024 u 14:57 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Civilizacija se bogati kroz zajedničko učenje

Crnogorska publika imala je priliku da sinoć i preksinoć uživa u performansima mladih kineskih umjetnika u Muzičkom centru Crne Gore u okviru projekta ”Kinesko-crnogorski most”
image

Poruke prijateljstva za kraj

-FOTO: MEDIA BIRO
Koncert Čangša simfonijskog orkestra naslovljen "Inicijativa pojas i put - širi zvuk Hunana” oduševio je sinoć (11. septembra) podgoričku publiku, kao i baletski gala koncert naslovljen „CIAO”, na kojem su nastupili kineski mladi baletski umjetnici kao i njihove kolege s Balkana. Ova dva izuzetna umjetnička događaja dio su projekta "Kinesko- crnogorski most". Dodajmo, "CIAO" („ćao”) na kineskom označava most, a kod nas je ovaj italijanski pozdrav odomaćen u kolokvijalnom govoru.

Projekat zajednički realizuju Institut za umetničku igru iz Beograda sa obrazovnim i umjetnički institucijama iz Narodne Republike Kine - Shanghai Normal University i Jingdezhen Vocational University of Art, te MCCG.

image

Oduševili svojim glasovima

-FOTO: MEDIA BIRO
image

Oduševili svojim glasovima

-FOTO: MEDIA BIRO

Koncert dijela članova Čangša simfonijskog orkestra, kako je navela pred njihov nastup Lu Fangćing, otpravnica poslova u Ambasadi Narodne Republike Kine, održava se u susret tradicionalnom kineskom prazniku Festivalu sredine jeseni i proslavi 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, prenosi Media biro.

image

Otpravnica poslova Ambasade NR Kine u Crnoj Gori Lu Fangcing

-FOTO: MEDIA BIRO

– Crna Gora i Kina obje dijele dugu istoriju i veličanstvenu kulturu. Kultura postaje još šarenija kroz razmjenu, a civilizacija još bogatija kroz uzajamno učenje. Muzika ne poznaje granice. Nadamo se da ćemo kroz ovaj koncert dodatno produbiti bliskost naroda Kine i Crne Gore, te kreirati još bolju budućnost za odnose naše dvije zemlje. Poželimo zajedno Kini i Crnoj Gori prosperitet, a našim narodima sreću i blagostanje. Neka tradicionalno prijateljstvo naše dvije zemlje traje vječno - poručila je Lu Fangćing.

image

Kineski operski umjetnici izvodili svoju tradicionalnu muzike jednako uspješno kao i evropsku opersku muziku

-FOTO: MEDIA BIRO

Orkestar iz kineske pokrajine Hunan podgoričkoj publici se predstavio raznovrsnim programom koji je obuhvatio kineski folklor, kinesku tradicionalnu muziku, kao i klasičnu evropsku muziku - mahom operske arije, i to ne samo kompozitora iz ranijih epoha, već i savremenih.  Podgoričku publiku je svojim talentom oduševilo 20 izvođača Čangša simfonijskog orkestra koji su uspjeli da u Glavni grad donesu duh Hunana, te još jednom dokažu da je muzika univerzalni jezik. Publika okupljena u Muzičkom centru Crne Gore sa oduševljenjem je prihvatila svaku novu instrumentalnu kompoziciju koju je kineski orkestar izvodio, kao i volkalno-instrumentalne, kada su im se na sceni pridružile njihove kolege operski pjevači i pjevačice.

image

Pjevači i orkestar na sceni MCCG

-FOTO: MEDIA BIRO

Zadovoljstvo kako je protekao cijeli koncert izrazila je Isidora Damjanović, poslovna direktorka MCCG, prenosi Media biro. Jer, dodaje ona, ovim gostovanjem i MCCG su otvorena vratat za dalju saradnju s umjetnicima, institucijama i ustanovama iz Šangaja. Nada se, kaže ona, da će MCCG nakon ovih gostovanja kineskih umjetnika nastaviti da igra važnu ulogu u produbljivanju prijateljstva NR Kine i Crne Gore.

image

Isidora Damjanović, poslovna direktorica MCCG

-FOTO: MEDIA BIRO

– Predložila sam da Muzički centar bude spona koja će prilikom sljedećeg dolaska kineske delegacije u Crnu Goru raditi ne samo na umjetničkim programima, već i na tome da povežemo privrednike i ljude iz turizma, te da naša misija bude meka diplomatska moć, što zapravo i jeste moć kulture - dodala je Damjanović.

Sezona u MCCG počinje 18. oktobra koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra koji će se svirati Bruknera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 16:45