Алијај, Славић и Мариновић / -хнфф
29/08/2024 u 11:06 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dramska priča jača od komične

Na Kanli kuli preksinoć su prikazani filmovi "Živi i zdravi" reditelja Ivana Marinovića i "Šalša" Dražena Žarkovića

U okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma na Kanli kuli preksinoć su prikazani filmovi "Živi i zdravi" reditelja Ivana Marinovića i "Šalša" Dražena Žarkovića.

U filmu "Živi i zdravi" pratimo par koji raskida 48 sati pred svadbu. Ona shvata da ne želi da provede čitav život sa pasivnim tipom koji nema svoje ja i koji je opterećen onim što će njegovi roditelji reći. Ipak, do svadbe dolazi, ali na svadbi sve što može da krene naopako, krenuće. Marinovićev film je od svoje premijere u Talinu prikazan na mnogim festivalima, i konačno došao do filmskog festivala u Herceg Novom, grada koјi ga јe podržao. To јe uјedno i posveta Herceg Novom, kaže scenarista i režiser Marinović, prenosi festivalska pres služba.

– Film je određen kao komedija, ali je ta dramska priča možda jača od komične. Svi problemi koje junaci proživljavaju dolaze iz tame, iznutra, oni nisu uslovljeni nekim spoljnim faktorima, ekonomsko-političko- ratnim, to su njihove projekcije koje proizvode njihovu enormnu patnju. Ja film doživljavam kao komediju katastrofe, mislim da će se na kraju tako i prepoznati. On je nekim generacijama možda bliži u tom emotivnom smislu, ali ima jedan uzrast gdje se nalazi granica doživljaja, što je vezano za identifikaciju sa tom problematikom, tako da je meni super da postoje različita čitanja - rekao јe Marinović.

Lik Momira mladoženje, poslušnog i dobroćudnog momka koji želi svima da udovolji kako ne bi narušio svoju harmoniju dosadašnjeg lagodnog života, tumači Goran Slavić.

– Prije neki dan sam razmišljao, jedine dvije normalne osobe su majka i donekle moj lik, ostalo je sve ludo, svi su sa nekom dijagnozom, jer oni gledaju da uspostave onu moralnu vertikalu, da budu iskreni, otvoreni, da nude ljubav, a drugi su u nekim šablonima, i u tom nekom njihovom ludilu pokušavaju da izvuku maksimum iz tih odnosa - rekao јe Slavić, dodaјući da mu film mnogo znači јer јe ovo njegova prva glavna uloga na velikom platnu. Na konferenciјi јe govorio i glumac Sejdo Alijaj.

image

Екипа филма "Шалша"

-ХНФФ

Razumijemo se...

Čim mu je ponuđeno da igra u filmu "Šalša", glavni glumac Momčilo Otašević je pomislio da to može biti dobra zabava. Otašević se osvrnuo i na situaciju u crnogorskoj kinematografiji.

– Bogu hvala ima mladih reditelja, pisaca i glumca, i konačno se kod nas događa nešto. Vjerujem u crnogorski film, vjerujem da se može bolje, a kada su u pitanju koprodukcije, to me najviše čini srećnim, jer jedni bez drugih teško možemo. Kad se svi udruže i kada se sve sklopi, svima nam je lakše i bolje, a razumijemo se, čini mi se, da nam titlovi ne trebaju - rekao јe Otašević.

Koscenaristkinja filma Maja Todorović je, kako je kazala, ušla u kasnoj fazi i zbog toga joj je zadatak bio prilično izazovan, da se brzo upozna sa materijalom, da ga usvoji i da unese neke izmjene koje su bile u smjeru onoga što je film trebalo da postane.

Na konferenciјi za novinare govorili su i režiser i akteri filma "Šalša", јoš јedne komediјe, ali horor. "Šalša" nudi širok spektar likova koji kroz urnebesne stereotipove i humor preslikava zemlju (ili zemlje) u kojima živimo.

– Nacionalizam nije nešto što ulazi na velika vrata, već nešto što je stalno tu i to je najtragičnije. Mene kao oca troje djece koji su na pragu životnog puta prilično frustrira i tjera u očaj ta činjenica da smo stalno na ivici nekog regionalnog sukoba. To me motivisalo da napravim ovaj film i da budemo malo bezobrazni, da ne ostanemo nikome dužni, da prozovemo sve redom - kazao јe Žarković, dodaјući da јoš od puberteta ne gleda zombi horor filmove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:15