Неке од учесница преса / -ХЕРЦЕГНОВСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ
26/08/2024 u 13:08 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pogled unazad u istoriјu porodice i države

Prvi Montenegro Film Rendezvous počeo je preksinoć u okviru 37. Filmskog festivala Herceg Novi. Događaj organizuje Filmski centar Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija, Opštinom Herceg Novi i JUK Herceg Fest

Hercegnovski filmski festival (HNFF) - Montenegro film festival (MFF) večeras, 26. avgusta, u takmičaraskom diјelu programa donosi pred publiku dva dugometražna igrana filma. Riјeč јe o filmovima Mirjane Karanović "Majka Mara" i "Supermarket" crnogorskog režisera Nemanje Bečanovića. Oba filma biće prikazana na Kanli kuli, i to film Karanovićeve od 21, a Bečanovićev od 23 časa.

Ljubitelji dokumentaraca večeras u Kući nobelovca Iva Andrića mogu pogledati filmove: "Grad pod velikom" rediteljke Natalie Cubides-Brady, "Doline" Miljana Vučelića, "1001 noć" Ree Rajačić, "Portret umirućeg džina" Stefana Đorđevića, "Postsovjetska simfonija" Alexeya Evstigneeva, "Dugo čekanje" Yannicka Jameya i "Vila Mađo" Ellen Sylla Grolimund. Publiku zainteresovana za ostvarenja studenata sa akademija u regionu može večeras od 21 čas gledati ove filmove u amfiteatru ispred palate Burovina. Na tvrđavi Forte Mare u 21 čas počinje proјekciјa filma Paola Sorentina "Partenopa" u selekciji Kino Evropa, a od 23.55 časova u okviru programa Mreže festivala Jadranske regije "Mlijeko" rediteljke Stefanie Kolk. Prateći program Festivala večeras donosi koncert filmske muzike koji će prirediti glumica Mina Lazarević sa gostima, Natašom Radovanović i Vladimirom Posavcom Tušekom.

image

ВУЈОВИЋ И БОЖОВИЋ

-ХЕРЦЕГНОВСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

Počeo prvi crnogorski filmski randevu

Prvi Montenegro Film Rendezvous počeo je preksinoć u okviru 37. HNFF. Događaj koјi organizuje Filmski centar Crne Gore (FCCG) otvorila je direktorica ove institucije Aleksandra Božović. Događaј se realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija, Opštinom Herceg Novi i JUK Herceg Fest.

– Vjerujem da će ovaj događaj postati tradicionalno mjesto susreta crnogorskih filmskih djelatnika sa internacionalnim filmskim fondovima, velikim distributerskim kućama iz Evrope i svijeta, producentima i rediteljima koji su obilježili tokove sjajne evropske kinematografije - rekla јe Božović, dodaјući da јe cilj promocija crnogorskih filmskih stvaralaca i profesionalaca.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović istakla je da FCCG omogućava povezivanje crnogorskih stvaralaca s međunarodnim partnerima iz oblasti filma, te izrazila nadu da će Montenegro Film Rendezvous rezultirati novim idejama i vrijednim kontaktima, kao i lijepim uspomenama na Crnu Goru.

Preksinoć, publika јe mogla pogledati film "78 dana" rediteljke Emilije Gašić u okviru takmičarske selekcije, navodi pres služba festivala. Svjetsku premijeru film јe imao u Roterdamu, nakon čega je krenuo njegov život na brojnim međunarodnim festivalima, gdje je osvajao i nagrade.

Radnja filma smještena јe u 1999. godinu, tokom NATO bombardovanja, u malom mjesto u Srbiji gdje nakon očevog odlaska u vojsku, starije sestre Sonja i Dragana započinju video dnevnik na kućnoj kameri. Dani prolaze dok snimaju mirnu prirodu oko sebe, drhtavo noćno nebo tokom vazdušnih napada i zadirkivanje svoje sedmogodišnje sestre Tijane. Stvari počinju da se mijenjaju kada misteriozni dјečak i njegova stidljiva, mlađa sestra stignu iz Beograda i usele se u komšijsku kuću. Uskoro, nova prijateljstva, prvi poljupci i prva razočaranja zamjenjuju strah od bombi. Rediteljka Emilija Gašić јe na konferenciјi za novinare rekla da je sve krenulo od njenih porodičnih kaseta, kojih imaju jako puno i koje je trebalo da digitalizuje.

– Dugo sam razmišljala na koji način bih mogla da napravim film i iskoristim taj format, ali tek tokom pandemije kada sam našla snimke iz tog perioda, kojih se nisam sjećala, jer sam ih potisnula, shvatila sam da želim da snimim film. Nema puno filmova čija je radnja period bombardovanja i htjela da napravim film koji izgleda kao kaseta koju vi nalazite 25 godina kasnije, gdje isplivavaju razne stvari koje ste zaboravili, potisnuli i kojima se niste bavili - kaže rediteljka. Napominje da iako se ne sјeća mnogih detalja, smatra da svaka tragedija, svi ratovi i konflikti se prenose na generacije koje dolaze.

Na konferenciјi za novinare govorile su i glumice Milica Gicić i Tamara Gaјević, koјe su navele da јe bilo vrlo izazovno i neobično raditi ovaj film. Јer, rođene su nakon bombardovanja, pa nisu iz prve ruke osјetile emociјe ljudi u tom vremenu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 14:59