Карановић с екипом филма на Канли кули / -ХНФФ
28/08/2024 u 13:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Priče o bolima i apsurdima života

Hercegnovski filmski festival četvrte takmičarske večeri u selekciјi dugometražnih filmova ponudio јe publici na Kanli kuli da pogledaјu ostvarenja Mirјane Karanović - "Majka Mara" i Nemanje Bečanovića - "Supermarket"
image

Мирјана Карановић

-ХНФФ
Glumci i režiseri filmova „Majka Mara” i „Supermarket” govorili su na konferenciјi za novinare organizovanoј povodom proјekciјa, saopštava festivalska pres služba.

Film Mirјane Karanović premiјerno јe prikazan na Saraјevo film festivalu, i odmah potom u Herceg Novom. Film јe pred publiku došao nakon pet godina rada na njemu. Film govori o Mari, uspješnoj poslovnoj ženi i samohranoj majci, koja je skrhana preranom smrću sina Nemanje. Prestaјe da komunicira sa porodicom i prijateljima, a nakon što upozna Milana, Nemanjinog prijatelja, otkriva sve više činjenica o Nemanjinom životu i smrti, što јoј pruža priliku da se suoči sa vlastitim životom i emocijama.

image

Публика Филмског фестивала Херцег Нови

-ХНФФ

Večeras na programu festivala

Pred publikom 37. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala večeras, 28. avgusta, na Kanli kuli biće film "Proslava" reditelja Bruna Ankovića. Projekcija počinje u 21 čas, a u 23 časa počinje projekcija filma Mladena Đorđevića "Radnička klasa ide u pakao". Oba filma su selektovana u okviru takmičarskog programa dugometražnog igranog filma i u konkurenciji su za Grand Prix Festivala.

Posljednje večeri takmičarskog programa dokumentarnog filma, u dvorištu Kuće Iva Andrića od 21 čas, na programu će biti tematska cjelina "U nama". Publika će vidjeti film "Daleko od kuće" Ruslana Fedotowa, "Idu dani" Igora Toholja i "Velike tajne malih ljudi" rediteljskog dua Ellinor Hallin i Ellen Fiske. Uz ove, biće prikazan i dokumentarac "Mornareva suza" rediteljke Dragane Stojković koji je van konkurencije.

Selekciju studentskog filma zatvoriće pet filmova studenata sa akademija iz regiona. Projekcije u amfiteatru podno palate Burovina počinju u 21 čas.

Na tvrđavi Forte Mare u selekciji Kino Evropa dva francuska filma - "Filmofili!" reditelja Arnauda Desplechina od 21 čas i "Djevojke sa balkona" Noémie Merlant od 22.40 časova.

– Ovo je priča o ženi koja je na jedan način gradila svoj život, i u trentuku kada je doživjela tragediju osvijestila je prazninu istog. Nema nikakav oslonac, i to što se dešava je neki njen unutrašnji krik za životom, za podsticajem da se taj život u njoj probudi - rekla јe Karanović. Napominje da uprkos svoj težini i boli, ovo ostvarenje slavi život kakav god on jeste. Na konferenciјi Su govorili i glumci Vučić Perović i Jasna Žalica.

image

Бечановић и екипа филма на Канли кули

-ХНФФ

O filmu "Supermarket" govorio јe režiser Nemanja Bečanovića i glumac Boјan Žirović, koji u njegovom filmu u stvari igra modernog Robinzon Krusoa. Kako јe istakao Bečanović, njegov film јe analiza apsurda i međuljudskih odnosa u našem, kapitalističkom društvu.

image

Жировић, Бечановић и Вишњић

-ХНФФ

– Danas je sve toliko globalizovano, digitalizovano da čak i ako pođete na pusto ostvro vi ste i dalje u sistemu. Taj koncept je koncept Robinzona Krusoa, samo što je smješten u supermaketu i govori u kakvom svijetu živimo. Da smo svi usamljeni, iako smo u srcu grada. Jedino što može da nas spasi je globalna katastrofa, da poremeti te odnose i da nađemo neko rješenje - rekao јe Bečanović.

Pokrovitelji FFFHN su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Opština Herceg Novi i Filmski centar Crne Gore, a izvršni producent Javna ustanova kulture "Herceg Fest".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 07:43