Детаљ са перформанса ”МетаЛпоетика” / -ФОТО: Ж.Ј.
14/02/2022 u 17:30 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изазов је изаћи из оквира лектире

Првобитну визију како би требало да изгледа интерпретација појединих стихова надограђивали су својим схватањем и темпераментом ови млади талентовани људи, каже проф. Шаковић

Бивши и садашњи ученици подгоричке Гимназије "Слободан Шкеровић" приказали су у сали Додест КИЦ "Будо Томовић" изузетан поетски перформанс насловљен "МетаЛпоетика", и пружили публици изузетан и комплетан угођај. Тако су Софија Кирсанов, Илија Бошковић, Катарина Ћеранић, Алекса Миловановић, Ена Беговић, Марко Манојловић, Павле Бојовић, Јана Радуновић и Анастасија Брајовић, музиком, сценским покретом, и наравно, интерпретирањем стихова, успјели уз помоћ професорице Соње Шаковић, да изађу изван уобичајеног шаблона школског часа и лектире, и на другачији начин зароне у тајне љепоте поезије. Публици су представили не само стихове Његошевог "Горског вијенца", већ и поезију и поетске записе М. Павловића, Ч. Буковског, Д. Васиљева, уз изузетно занимљив избор пратеће музике - од Л. Коена, преко Сенидах, Манескина, Е. Мориконеа...

Поигравање звуком и значењима

Професорица Шаковић каже да је експеримент једна од главних одредница овог перформанса, не само кад су стихови у питању, већ и музика.

Назив перформанса, "МетаЛпоетика", појашњава проф. Шаковић, такође је поигравање, не само звуком, већ и значењима.

– Мета - као оно изван, или изнад нечег уобичајеног. Пробали смо да изађемо из зачарног круга `ријеч и акустична гитара`, или само ријеч, јер, очигледно, сама ријеч није довољна, па смо одучили да је мало заиграмо на други начин - каже Шаковић.

Професорица Шаковић, ауторка примијењеног часа књижевности, каже да је идеја за перформанс "МетаЛпоетика" потекла из њене педагошке праксе. Увидјела је да ријеч, па тиме и поезија, тешко стиже до људи, што је покренуло на размишљање како оживјети ријеч. Потом се наметнуо синкретички приступ, са више заступљених умјетности. Напомиње и да је програм настао у садејству са њеним ученицима. Њену првобитну визију како би требало да изгледа интерпретација појединих стихова надограђивали су својим схватањем и темпераментом ови млади талентовани људи.

Представљени су стихови који су углавном изван школског програма, а професорица каже да је то и очекивано.

– Већ дуго сам у кругу лектире, а сматрам и да је читав школски систем већ предуго у истим оквирима. Немам ништа против изабране лектире, јер то је оно најбоље што је било у историји књижевности. Али, изазов је уопште, па и сваком младом човјеку, изаћи из тог круга - каже Шаковић.

Програм "МетЛпоетика" одржан је у склопу пратећих програма фестивала МАКАДО - Манифестација камерних драмских остварења, који је јуче завршен.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 20:31