Srecko Gall izlozba / SRECKO GALL IZLOZBA-LAZAR RUZIC
19/04/2024 u 12:51 h
Milena ČavićMilena Čavić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izložba Srećka Gala u Podgorici: Ožiljci pretvoreni u svjetlost

Izložba "Gospodin Gall", umjetnika internacionalne reputacije Srećka Gala, otvorena je u Art galeriji, u Podgorici.

Na izložbi „Gospodin Gall“, u pet cjelina predstavljen je Galov bogat crtački opus. Umjetnik je kroz crtice iz života sažeo i kroz originalni autobiografski strip, protkao ljubav prema umjetničkom izrazu, kao i burna istorijska zbivanja koja su obilježila ne samo njegov život, nego život svih njemu dragih ljudi na prostorima Zagreba, Pariza i Njujorka. 

Kustoskinja izložbe, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić istakla je da se Gal crtanjem bavi čitav život, od djetinjstva. Prvo kredom u lokalnoj ulici u kojoj je odrastao, potom na različitim formatima papira, svesaka. 

- Fascinira to što se sa istom strašću i na isti način posvećuje malim sveskama koje izgledaju kao dnevničke zabilješke, za koje možda nije ni pretpostavljao da će ih publika vidjeti. Neke od tabli su bolne, traumatične scene koje preživljava u djetinjstvu, poput udara travaja, traumatičnog doživljaja i smrti đeda itd. Priče su sjajno napisane. Veliko je majstorstvo u kratkoj formi ispričati biografiju, kao neku vrstu novele, napraviti odlične rečenice uz još bolje crteže - kazala je Karadžić.

image

Srecko Gall izlozba

SRECKO GALL IZLOZBA-LAZAR RUZIC
image

Srecko Gall izlozba

SRECKO GALL IZLOZBA-LAZAR RUZIC
image

Srecko Gall izlozba

SRECKO GALL IZLOZBA-LAZAR RUZIC

Posebnu vrijednost izložbe imaju dvije sveske iza kojih su televizori, na kojima se kao slajd-šou vrte crteži iz tih svesaka. U jednoj svesci su crteži, Galovi najdraži slikari. Druga sveska posvećena je "Mefistu", horor filmu koji je umjetnik kao dječak gledao u kinoteci sa ocem. Umjetnik u crteže tiska i neizmjernu ljubav prema filmu i ističe da je sedma umjetnost, kao i televizija najkompleksnija umjetnička forma koja objedinjuje ostale oblike kreativnog djelovanja. 

Gal se na otvaranju zahvalio posjetiocima i istakao da se nada da će njegova izložba svima podariti djelić svjetlosti.

- Uvijek postoji svjetlo. Čak i ako ga ne vidimo u ovom trenutku. Ako u ovim radovima prepoznate nešto iz vaše biografije, da li je to rođenje vašeg djeteta, smrt nekoga koga jako volite, kog ste izgubili, sve to u nama nešto stvara. I bol koju imamo u datom trenutku, jednog dana biće samo ožiljak. Ja sam pun ožiljaka. Ali kada možemo transformisati ono niže u više, to je za mene alhemijski proces. Recimo ovo prezime grao G-A-L-L. G stoji za greed (engl. gramzljivost, lakomost). Ta gramzivost može se pretvoriti u darežljivost, davanje. A kao anger (engl. ljutnja, bijes) možemo transformisati u altruizam. Ako je L lust (požuda, pohlepa), možemo je pretvoriti u ljubav. Ako L koje je lie (laž) pretvorimo u light (svjetlo), onda smo postigli našu svrhu. Bez obzira na prošlosti i tradicije, sukobe i nesuglasice, u ovom trenutku treba da se ponašamo kao ljudi. Ako se mi lično ne ponašamo tako, ko će se onda tako ponijeti? - zaključio je Srećko Gal.

Izložba se ugaleriji Art može pogledati do 10. maja.

Gospodin kosmopolitskog duha

Srećko Gal, umjetnik, ilustrator, karikaturista, rođen je 1947. u Zagrebu. Diplomirao je istoriju umjetnosti i komparativnu književnost u Zagrebu. Studirao je francuski jezik na Sorboni. Radio je za brojne jugoslovinske magazine ("Vjesnik", "Borba").

Nakon nekoliko godina u Parizu, 1974. odlazi u Njujork gdje se nastavlja baviti karikaturama te ih objavljuje u američkoj dnevnoj i mjesečnoj štampi kao što su "The New York Times", "Penthouse", "Playboy", "Esquire", "Ms., Variety" i "Avant-Garde". U Njujorku razvija i nove slikarske tehnike te izlaže na  samostalnim i grupnim izložbama od kojih su značajnije u Jugoslovenskom kulturnom centru, galerijama "Mao Lee Soho", "Weintraub", "Specter", "Sally", "Reece", "57 Street Gallery", na Jugoslovenskom bijenalu, CG Jung institut NY. 

Nakon 50 godina života u Njujorku, nedavno se doselio u Herceg Novi. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:58