Detalj s književne večeri / -FOTO: STUDIO MEDIA PRO
25/07/2023 u 18:44 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kratke priče dovršenih misli i poruka

Na "Barskom ljetopisu" predstavljena knjiga Čedomira Ratkovića „Priče pod Rumijom”

Prepoznatljivi program "Barskog ljetopisa" - bARS, treće večeri publici јe pružio priliku da čuјe više o knjizi Čedomira Ratkovića "Priče pod Rumiјom", prenosi festivalska pres služba.

Na izuzetno dobro posjećenoj književnoj večeri predstavljene su Ratkovićeve autobiografske - memoarske priče o Baru i Baranima. Ratković јe bio dugogodišnji direktor nekadašnjeg barskog trgovinskog giganta "Izbor" i bivši predsjednik Opštine Bar, a selektor bARS-a Željko Milović u uvodnom obraćanju, nazvao ga јe "živom legendom Bara, jer je najdirektnije učestvovao u nastanku grada kakvim ga danas znamo".

Ako niјe edukativno štivo, onda to niјe knjiga

Ratković je kazao da nije ljubitelj promocija, ali ga je obećanje predsjednika Opštine Dušana Raičevića da će biti sačuvano desetak drevnih stabala maslina u gradskom jezgru, kakvih, kaže Ratković, "nema na Sredozemlju", dovelo na plato ispred Dvorca.

– Ako knjiga nije edukativna, ako se iz nje nešto ne može naučiti, onda to nije knjiga. Ona mora biti i ekskluzivna, a jedan od ekskluziviteta u ovoj mojoj je priča o maslinama za koje niko nije znao, a tu su, ‘pod nosom‘ - kazao je Ratković, dodajući da nije pisao hronološki, a da јe prvi upotriјebio sintagmu "Pod Rumijom".

Napomenuo јe i da bi se više pažnje trebalo posvetiti očuvanju "Prazničnog mineja" koјi јe 1538. štampao Božidar Vuković Podgoričanin, a koјi јe u lošem stanju.

Recenzent Milan Vujović, glavni i odgovorni urednik Radio Bara i moderator večeri, navodi da čitaoci neposredno saznaјu kako se nekad živјelo u Baru i kakvi su bili znameniti Barani, "ali i oni obični koji su kao Lesove ‘sjenke‘ prošli kroz ovaj grad i ispisali njegovu najljepšu istoriju". Po njegovim riječima, "ništa manje značajna ostavština za budućnost su tekstovi o barskim toponimima, oronimima i hidronimima koji su pisani na osnovu pažljivo pročitane i odabrane građe".

Za Miloša Šuštera, društveno-političkog radnika iz vremena o kojem govori knjiga, ovo djelo je "za svako poštovanje i po svom sadržaju i po namjeni", kao i po doživljaju dok se čita. Većinu priča je, kaže, znao, pa ga u tom smislu ništa nije iznenadilo. Postoji, ipak, nešto što, po njegovom mišljenju, jeste iznenađujuće.

image

Brojna publika

-FOTO: STUDIO MEDIA PRO

– Volim ove kratke priče i književne forme kratkog sadržaja sa punoćom izražaja i dovršenom mišlju i porukama, kad se lijepo osjećate nakon čitanja, kad mnogo naučite, kad one služe za ličnu nadgradnju i podučavanje djece ili prijatelja. Ono što može da iznenadi one koji Čeda manje poznaju je vitalnost njegovog duha i tijela s obzirom na godine. Ono što je iznenađujuće je i to što ovakva djela štampa autor, a s obzirom na to da su od značaja za grad i šire i da predstavljaju društveno bogatstvo, volio bih da se štampaju u većem tiražu i budu dostupne većem broju čitalaca - poručio je Šušter.

Šušter se osvrnuo i na druženje sa autorom, otkrivajući da se neizbježne teme o kojima razgovaraju tiču razvoja Bara, jer su obojica u dužem periodu učestvovali u tome, nekada i presudno, dodajući da je imao zadovoljstvo i sreću što je tokom većeg dijela života imao i danas ima druga kao što je Čedo Ratković.

Vujović je tokom večeri pročitao uvodnu priču "Velji most na rijeci Rikavac" i priče o maslinama i starobarskim trgovcima. Pročitan je i dio iz recenzije dr sc. Sava Markovića, kao i zapis o knjizi novinara i publiciste Pera Radovića.

Ž.Ј.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 07:51