Проф. др Томић одржала предавање у књижари МС / -ЖИВАНА ЈАЊУШЕВИЋ
10/11/2022 u 13:09 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ljubiša јe bio borac za srpski јezik i nacionalnu sviјest

I danas je Ljubišino književno djelo živo nasljeđe "korisne knjige". U njoj nalazimo istinu prošlog, ali i savremenog doba. Tim prije što je Ljubiša inspirativan u borbi za nacionalnu svijest i identitet srpskog naroda i jezika, i danas u Crnoј Gori – zaključila je prof. dr Tomić

"Stefan Mitrov Ljubiša u svom i u našem vremenu" naziv je predavanja koje je u knjižari Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori održala prof. dr Lidija Tomić, redovni profesor na Studijskom programu za srpski jezik i južnoslovenske književnosti nikšićkog Filološkog fakulteta UCG. Predavanje je održano kao segment manifestacije "Dani Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori".

Ovom prilikom dr Tomić je publici pružila sažet, ali izuzetno sadržajan i precizan prikaz književnog, društvenog i političkog djelovanja Stefana Mitrova Ljubiše (1824 - 1878).

Ljubiša umjetnički rad nije odvajao od svog društveno-političkog rada, jer je njegov književni rad samo jedan od vidova da se odupre tuđinskoj vlasti i asimilaciji srpskog naroda iz Boke Kotorske. Zato se borio za službenu upotrebu srpskog jezika u Austrougarskoj, kao jednog od glavnih identitetskih temelja.

Djelo se bavi univerzalnim vrijednostima

Ljubišino djelo, kaže dr Tomić, pripada realizmu, s "elementima folklornog realizma i romantičnog tragizma likova". Ističe, da iako Ljubiša priča često o lokalnom, on postiže da se njegovo djelo bavi univerzalnim vrijednostima. Takođe, ističe i da njegovo djelo u velikoj mjeri korespondira s našim vremenom i ne tako davnim dešavanjima.

– I danas je Ljubišino književno djelo živo nasljeđe "korisne knjige". U njoj nalazimo istinu prošlog, ali i savremenog doba. Tim prije što je Ljubiša inspirativan u borbi za nacionalnu svijest i identitet srpskog naroda i jezika, i danas u Crnoј Gori – zaključila je prof. dr Tomić.

Dr Tomić navodi da književno djelo S.M. Ljubiše inspiriše savremenog čitaoca etikom postojanja, vrijednostima narodne kulture i duhovnosti od vremena, kako sam kaže, `propasti srpskog carstva`".

– Poučen radom Vuka Karadžića i Vuka Vrčevića, Ljubiša je s osloncem na istoriju, folklor i usmenu narodnu tradiciju, vjerovao da je tradicija direktno povezana sa iskustvom narodnog života. Ljubiša je, tako, autor koji se "svim stvaralačkim bićem zalagao za očuvanje srpske nacionalne svijesti u Crnoj Gori i Primorju", kako je suštinu njegovog angažovanja protumačio Branko Popović – kaže, između ostalog, dr Tomić. Zato su u njegovom djelu posebno istaknute etičke teme, a kroz istorijsku prizmu.

Odlomke iz Ljubišinog djela čitali su studenti srpskog jezika i književnosti Marija Marković, Dijana Filipović i Luka Spasojević, a program je vodila Bojana Pejović.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 02:36