Scena iz predstave ”Malograđanska svadba” Kraljevskog pozorišta / -FOTO: DUŠKO MILJANIĆ
28/05/2024 u 11:22 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

„Malograđanska svadba” premijerno na Cetinju

Premijera predstave "Malograđanska svadba" koju po tekstu Bertolta Brehta režira Damjan Pejanović biće održana večeras, 28. maja, od 20 časova u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom”. Prva repriza predstave biće održana na Cetinju, narednog dana, 29. maja u isto vrijeme, na istom mjestu

Predstava „Malograđanska svadba” se realizuje kao koprodukcija Kraljevskog pozorišta i Barskog ljetopisa, uz značajnu podršku Ambasade Njemačke u Crnoj Gori.

U predstavi igraju Dragan Račić, Jadranka Mamić, Aleksandar Radulović, Dubravka Drakić, Vule Marković, Goran Vujović, Jelica Vukčević, Jelena Laban i Anja Misović.

Scenski pokret osmislila je Tamara Vujošević Mandić, scenografiju potpisuje Marko Petrović Njegoš, a kostimografiju Lina Leković. Asistentkinja režije je Nina Martinović, dok je za izbor muzike i dizajn svjetla zadužen Damjan Pejanović.

image

Scena iz predstave "Malograđanska svadba" Kraljevskog pozorišta

-FOTO: DUŠKO MILJANIĆ

Malograđanština je univerzalan fenomen, pa Pejanović nalazi vezu između Brehtovog teksta i savremenog crnogorskog društva. Iz potrebe da istraži malograđanštinu je i nastala ova predstava koja je, kako reditelj kaže, potvrdila Brehtove strepnje "malograđanin je preduslov, ali i posljedica fašizma; onaj mali čovjek koji je u finalnom presjeku civilizacije suštinska prijetnja."

– „Malograđanska svadba” je jednočinka nastala nakon I svjetskog rata (1919. godine), kada je prilikom raslojavanja njemačkog društva došlo do formiranja nove klase, klasifikovane kao malograđanska klasa ili sitna buržoazija. Breht je u ovom novoformiranom društvenom sloju pronašao uzroke fašizmu kog se njemačko, ali i mnoga druga društva i danas pokušavaju riješiti - zapisao je Pejanović.

Umjetnička direktorica, Stela Mišković, objašnjava da je Brehtov tekst zastrašujuće aktuelan i danas.

– Kad je teatar u pitanju ima nešto istovremeno zastrašujuće i olakšavajuće u činjenici da samo ljudske slabosti kroz vjekove ne evoluiraju. Olakšavajuće je to što klasični komadi, drame koje su vješto napisane, tokom protoka tog silnog vremena ostaju jednako aktuelne. Zastrašujuće je – to isto - zapisala je Miškovć.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 01:32