53. Književni susrezi u Plužinama nagradjeni pjesnici Teodora Čukić i Jovana Tomić / -ŽELJKO ŠAPURIć
21/07/2024 u 17:02 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mladi pjesnici doniješe uzdarje Pivi

Književni susreti "Pjesnička riječ na izvoru Pive" po 53. put okupili su stvaraoce od pera u Plužinama, u organizaciji Centra za kulturu i uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Opštine Plužine
image

53. Književni susrezi u Plužinama

-ŽELJKO ŠAPURIć
Književna nagrada za 2024. godinu "Spasoje – Pajo Blagojević" koju dodjeljuje Centar za kulturu Plužine pripala јe Teodori Čukić iz Berana. Odluku јe donio žiri u sastavu Radomir Uljarević, Milica Kralj i Milica Bakrač. Priznanje јe Teodori uručio Milenko Mićanović, direktor plužinskog Centar za kulturu koјi će štampati nagrađeni rukopis.

Priznanje "Radule Željko Damjanović" dobila je mlada pjesnikinja Jovana Tomić iz Podgorice, učenica Srednje stručne škole "Spasoje Raspopović". Odluku јe donio žiri u sastavu Ranko Mićanović, Nebojša Ćićo Vulanović i Mirko Lale Damjanović. U okviru bogatog programa predstavljen јe Zbornik radova o Đorđu Nešiću, o kome јe prošle godine, u okviru pjesničkih susreta održan simpozijumom književne kritike. Nešić je višestruko nagrađivani srpski pjesnik iz Hrvatske. Član je Odbora SANU za dinamiku klimatskog sistema Zemlje i djelo Milutina Milankovića. Upravnik je naučnog centra "Milutin Milanković" u Dalju, a živi i stvara u Bijelom Brdu, kod Osijeka.

Tradicija je da se sve ono što se prošle godine reklo o Nešiću na pjesničkim susretima, pretoči u Zbornik, koji je predstavio akademik Jovan Delić, a Đorđe Nešić јe zahvalio na štampanju Zbornika.

– Uveliko sam siguran da je Đorđije Nešić jedan od najdarovitijih pisaca srednje generacije i čovjek koji izuzetno poštuje svoj unutrašnji ritam objavljivanjem knjiga, jer on ne žuri nego čeka pravi momenat - istakao je Delić.

Predstavljen je i Zbornik mladih pjesnika u kojem su se našli stihovi: Lazara Bukumirovića, Milana Gromovića, Pavla Bukilića, Teodore Kovač, Nikoline Kovačević, Koste Kosovca, Jele Marićević, Lenke Nastasić, Katarine Pantović, Irene Plaović, Anđele Peković, Marije Radić, Jova Radovića, Tijane Sladoje, Milana Tice, Mata Uljarevića, Teodore Čukić i Milice Špadijer.

image

53. Književni susrezi u Plužinama Olja Mijušković supruga Mija Mijuškovića

-ŽELJKO ŠAPURIć

"Piva koje više nema" Miјa Miјuškovića

U okviru ovogodišnjih pivskih susreta priređena јe posthumna izložba skulptura "Piva koje nema", crnogorskog vajara Mija Mijuškovića, koju je otvorila Olja, njegova supruga. Okupljenima se obratio književnik Radomir Uljarević koјi je istakao da je ovo samo mali dio "Pive koje više nema".

- Ogroman broj Mijovih sklptura je uništen, onih koje su bile pored Meteorološke stanice u Nikšiću, gdje je on radio. Skulpture su tadašnje vlasti, da bi se obračunale sa Mijom, bacile u jamu. Neke od njih Mijo je uspio da izvadi i vrati u atelje. Tada je ovaj veliki vajar napustio Nikšić i odselio u brda iznad Sutomora. Ove sačuvane skulpture, ipak su dovoljne da rekonstruišemo staru Pivu koja je nestala u potopu. Na ovim skulpturama lako je uočiti zagrljaj kamena i drveta, koji simbolizuje spoj neba i zemlje. Maestro Mijo je svoj svijet oslobodio gravitacije, proviđajući kroz prostor i vrijeme, poput Milutina Milankovića, kome su posvećene mnoge Mijove skulpture, i odgonetnuta tajna vremena - rekao je Uljarević.

Pjesnikinje Milena Kulić i Milica Bakrač govorile su o zborniku, a Bakrač je istakla da je naslovljen "Mladi pјesnici izvoru Pive".

– Dakle, nisu ovi mladi pisci zavičajno, predački ili već kako vezani za Pivu ili Staru Hercegovinu, ali jesu pjesničkom ljubavlju i poštovanjem. Po prvi put književna manifestacija, koja je po značaju krovna u Crnoj Gori, starija od nas mnogih ovdje prisutnih, ima svoje mlade pjesnike koji joj doniješe uzdarje. Mladi pjesnici izvoru Pive, znači izvoru poezije, izvoru jezika, izvoru jedne ljepote koja traje, jer su svi oni, tako mladi, iskreni, uspješni i čovječni ovim zbornikom zatečeni na svojim izvorištima, na početku svojih poetskih tokova. Tu se našao neko ko je trebalo da se nađe rođenjem, da pomogne profesoru, poeziji i izvoru Pive, to je Milena Kulić. Njen zadatak je bio najteži i najodgovorniji, zbog predačkog zova i pivskog bila. Tu je Milena uspjela - rekla јe Bakrač, dodaјući da su članovi uređivačkog odbora zbornika uz nju činili i profesor Jovan Delić i Radomir Ualjrević.

Omaž Goranu Petroviću

Akademik Jovan Delić govorio je o književnom djelu preminulog pjesnika Gorana Petrovića. On јe podsјetio na biografske podatke, da јe Petrović rođen u Kraljevu 1. jula 1961. godine. Njegovi romani i zbirke priča objavljeni su u više od 130 izdanja, od čega je 60 izdanja u prevodima na 15 jezika.

- Kritika ga je obasipala priznanjima, a publika čitanjem. I dok se svaki njegov roman čekao s nestrpljenjem, svojim djelima ispisao je istoriju naše književnosti. Pisao je jednako dobro priče i romane, pripovijedao o velikim temama i malim stvarima grada koji je osvojio - rekao јe, između ostalog, Delić. Goran Petrović je dobitnik više književnih priznanja. Pored književne stipendije Fonda Borislava Pekića, važnije nagrade su: "Prosvetina", "Meša Selimović", NIN-ova nagrada za roman godine, "Vitalova", "Račanska povelja", nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, "Borisav Stanković", "Svetozar Ćorović", nagrada "Ivo Andrić" za pripovijetku, "Laza Kostić", nagrada za dramski tekst "Kočićeva knjiga", "Zlatni krst Kneza Lazara", "Veljkova golubica" za cjelokupno pripovјedačko dјelo, Velika nagrada "Ivo Andrić" za cjelokupno književno stvaralaštvo, "Stanislav Lem", "Grigorije Božović", "Zlatna knjiga Matice srpske", nagrada Narodne biblioteke Srbije "Vladan Desnica", "Beogradski pobednik"… Bio je član Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra. Za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 8. novembra 2018. godine.

image

53. Književni susreti u Plužinama

-ŽELJKO ŠAPURIć

Ona јe ociјenila du profesorki Kulić pomogli njeni prijatelji, dobri mladi književnici i njen dar, da uredi ovu knjigu zaista kako treba, na čemu joj јe iskreno čestitala.

– Profesor Jovan Delić je znao kako najbolje da zaustavi na tren i da usmjeri taj njihov tok. Okrenuo ih je svojoj, našoj matici, koja je čista i rijetka. I oni su povjerili svoje stihove izvoru Pive. Pjesničkoj riječi. Jednom podneblju koje je uvijek rađalo i baštinilo najtemeljniju riječ, najbritkiji stih, nepogrešive i sigurne bujice - rekla je Bakrač.

Književnik Ranko Mićanović, predstavio je najnovija izdanja Pivljana iz Crne Gore i inostranstva, koji su svoja ostvarenja dostavili Centru za kulturu, a koja su objavljena između dva susreta. Potom su nastupili zavičajni pjesnici Mirko Lale Damjanović, Sofija Simović, Slavojka Vojinović i Milena Kulić koji su recitovali svoje stihove.

Drugog dana 53. Književnih susreta "Pjesnička riječ na izvoru Pive" priređen јe simpozijum kritike o književnom djelu Milutina Mićovića. Nakon toga, u popodnevnim satima na Pivskom jezeru predstavljena je knjiga Pavla Zeljića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade "Spasoje Pajo Blagojević".

image

53. Književni susrezi u Plužinama Otvaranje izložbe skulptura Mija Mijuškovića

-ŽELJKO ŠAPURIć

Na svečanoj poetskoj večeri, pjesnikinja Milica Bakrač je govorila o književnom djelu Milana Mihailovića,

autora knjiga poezije: "Kolašinski raskovnik", "Centon", "Raskopani temelj", "U kolevci tvoga srca", "Saće svih matica", "Srne i rane". Pjesme su mu objavljivane u brojnim književnim časopisima i antologijama i prevođene na više svjetskih jezika: ruski, poljski, rumunski, bugarski, engleski, francuski, italijanski, arapski.

image

53. Književni susrezi u Plužinama

-ŽELJKO ŠAPURIć

- Za junake svojih pjesama birao je rijetke i dragocjene ljude, i za njih "skovao", po ko zna koji put, Nojevu barku, da bi ih sačuvao, kad bi se dogodio potop ili nepogoda, koja je, čini se, nad nama već vjekovima nadnesena. Hrišćanska gospoda, od Jug Bogdana, Kosančića, Toplice, Strahinjića bana, Krilatice Relje, "besnog Brankovića", monaha iz Visokih Dečana, pa sve do Milanovog druga Saše, velikih srpskih pjesnika, Mome Dimića, Darinke Jevrić, Slobodana Rakitića, Mikija Jovanovića i mnogih drugih, sakriljenih pod "svetom rukom Dubokopotočkom", a opet, pod vječitom budnošću oka Svetoga Save, poju iz Mihajlovićevog pera niz stranice njegovih kosmetskih knjiga. Kao što svaki pravoslavni pjesnik, u svom životu i djelu želi i trudi se da sačuva Trojstvo, koje je pjesnikovo "iže jesi", i Milan Mihajlović u "Raskopanom temelju", u "Saću svih matica", u "Srnama i ranama" još snažnije, glasnije, vjernije utvrđuje lično Trojstvo - rekla je Bakrač.

Poslednji program književnih susreta, "S pjesnikom u ponoć", nije održan zbog iznenadne bolesti pjesnika Zorana Kostića.

Moderator ovogodišnjih književnih sustreta u Plužinama bio je novinar Željko Vuksanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 06:40