Баритон Данијеле Капуто / LAZAR RUZIC
22/11/2021 u 21:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Музика извођена срцем не мора се објашњавати

ЦНП је концерт „Belcanto d‘autunno” организовао у сарадњи са Амбасадом Републике Италије. Концерт је био на репертоару ЦНП-а двије вечери

„Jесењи концерт – Belcanto d‘autunno“ који су прексиноћ на Великоj сцени Црногорског народног позоришта одржали италијански умјетници баритон Данијеле Капуто и пијаниста Лука Салтини одушевио је подгоричку публику. Уједно, била је то прилика да се још једном увјеримо зашто је италијанска култура, нарочито музичка, не само стољећима популарна, вољена, већ и изузетно цијењена. Јер, није то само питање „лијепе мелодије“ или хармонског склопа који изазива најљепше сензације, већ је то увијек и прилика да чујете изузетно његован и софистициран академски музички израз, у најпозитивнијем значењу. На репертоару концерта поред оперских арија и соло пјесама италијанских композитора Росинија, Доницетија, Вердија, Маскањија и Тостија, било је и неколико комада из Моцартовог опуса, а који је и сам био склон да се приклони изразу италијанске опере тог времена. Као њихова гошћа наступила је изузетан млади сопран из Црне Горе, која дијелом своју каријеру гради баш у Италији, Емилија Минић. И њу је, као и колеге из Италије, публика подржала и топло поздравила.

Укратко о италијанским музичарима

Италијански баритон Данијеле Капуто финалиста је, али и побjедник на многим значајним међународним такмичењима.

Пјевао је на неким од наjпрестижниjих сцена међу којима су Миланска Скала, „Венариа“ у Торину, „Олимпико“ у Виченци, Сала „Верди“ у Милану, Театру „Павароти“ у Модени... Публици у Црноj Гори jе познат по улози у Пучинијевој опери „Боеми“.

Маестро, пијаниста Лука Салтини добитник је више награда и побједник на више међународних такмичења. Наступао је на многим значајним музичким сценама не само Италије, већ Европе, Азије и Африке. Поред пијанистичке, његује и каријеру диригента, гдје биљежи руковођење с неким од најзначајнијих оркестара у Италији.

Занимљиво је, како нам каже Минић, да је ово њен први наступ на сцени црногорског националног театра, а представила се дуетски са Капутом.

– Нисам досад имала прилику да наступам са Капутом, али ме овај наступ веома радује, јер је ријеч о баритону изузетног квалитета. Радује ме и да су и ЦНП и Ивана Чановић препознали не само његов квалитет, већ и могућност да можемо заједно пружити квалитетан наступ, и то баш у Црној Гори - каже сопран Емилија Минић.

Концертни наступ, иако то лаицима не изгледа тако, собом носи захтјеве којих нема пред пјевачима када је у питању оперска поставка од три, четири чина.

– На концерту, у кратком периоду морате кроз глас и сведенији покрет да објасните и карактер и што се десило у тој музици, и срж неке опере. Но, и камерна музика јако је лијепа, иако морате све показати у „три минута“, па чак и измислити ако то не постоји. Музика, ако је права, и ако се изводи срцем, увијек нађе свој пут и не мора се објашањавати - каже Емилија Минић, која се спрема за оперу „Владимир и Косара“ у Српском народном позоришту у Новом Саду, у режији Александра Николића, а дириговаће Дијан Чобанов.

Подијелила је с нама своју, али и жељу многих својих колега, да се и у Црној Гори оформи опера, оперски ансамбл.

– Током школовања, као и усавршавања, увијек гајим наду да ће се нешто промијенити по питању опере уопште, као и простора који могу добити домаћи умјетници у Црној Гори - каже Минић. А, недостатак неких ствари покушава надомјестити сопственим пројектима, јер, истиче сопран, публика заинтересована за оперу и оперско пјевање постоји.

– На моје концерте долази много публике жељне да чује овај вид музике. Значи, није до публике, већ до институција које нас још увијек не подржавају на начин како би то требало - каже Емилија Минић. У прилог томе наводи да је у Милану успјела да одржи концерт посвећен Јелени Савојској, а за тај пројекат на домаћој сцени још јој нијесу одшкринута врата, иако јој се чини да простора и основа за то има.

ЦНП је концерт „Belcanto d‘autunno“ организовао у сарадњи са Амбасадом Републике Италије. Они који нијесу успјели да одслушају концерт у суботу, имали су прилику да то ураде и у понедјељак.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 16:56