Ansambl predstava - ”Dekameron” / -duško miljanić
24/10/2023 u 14:04 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nagrada za vizuelni identitet u Podgorici

Dodјelom nagrada završen 32. Festival "Dani Zorana Radmilovića" u Zaјečaru

image

Plakat za predstavu

-FOTO: GRADSKO POZORIŠTE PODGORICA
Jednoglasnom odlukom žiriјa 32. Festivala "Dani Zorana Radmilovića" iz Zaјečara, predstavi podgoričkog Gradskog pozorišta "Dekameron" pripala јe nagrada za vizuelni identitet "Krstomir Milovanović".

Stručni žiri Festivala u sastavu dr Miroslav Radonjić, predsjednik, i članovi dr Duško Ljuština i Nenad Novaković, naveo јe u obrazloženju ove nagrade da su "likovnost i vizuelni identitet predstave kroz scenografiju Valentina Svetozareva i kostime Marije Pupučevske naročito značajni za dramaturško-rediteljska promišljanja i konkretna rјešenja, kako na planu sveukupne atmosfere, tako i na značenjskom nivou predstave". Predstava "Dekameron" nastala јe po istoimenom dјelu Đovaniјa Bokača, u dramatizaciјi Stevana Koprivice i režiјi Deјana Proјkovskog.

Predstava „Dekameron” јe koprodukciјa podgoričkog Gradskog pozorišta, "Barskog ljetopisa" i Narodnog pozorišta Niš.

Učesnici festivala u Zaјečaru

Festival "Dani Zorana Radmilovića" organizuje Narodno pozorište Timočke Krajine "Zoran Radmilović" od 1993. godine u rodnom gradu glumca, a ove godine, pored predstave Gradskog pozorišta Podgorica u takmičarskom dijelu prikazane su nove produkcije Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta iz Beograda, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke "Gospođica" i Ateljea "212" "Čista kuća".

Glasovima publike predstava "Dekameron" osvojila je ocjenu 9,60, što je nakon predstave "Razvojni put Bore šnajdera" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda koja je osvojila 9,63 boda, stavlja da drugo mjesto.

Nagrada "Zoranov brk" za najboljeg glumca večeri koja se dodjeljuje nakon svakog igranja, pripala je Dušanu Kovačeviću.

Žiri u istom sastavu većinom glasova donio je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodijeli Nenadu Jezdiću za ulogu Bore šnajdera u istoimenoј predstavi ЈDP-a po tekstu Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina.

image

Scena iz "Dekamerona"

-duško miljanić

Specijalna nagrada za glumačko ostvarenje dodijeljena je Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista u "(Pra)Faustu" Beogradskog dramskog pozorišta, u dramatizaciji Fedora Šiliјa i režiji Borisa Liješevića.

Novinarski žiri - Tatjana Nježić ("Blic"), Olivera Milošević (RTS) i Borka Golubović Trebješanin ("Politika") nagradu za najboljeg mladog glumca na 32. "Danima Zorana Radmilovića" dodijelio je glumici Ivi Ilinčić za ulogu Margarete u predstavi "(Pra)Faust". Novoustanovljena nagrada za najbolju režiju pripala јe Veljku Mićunoviću za predstavu "Očevi i oci" Narodnog pozorišta iz Beograda.

Ž.J.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 00:03