Плакат за изложбу / -МУЗЕЈИ И ГАЛЕРИЈЕ БУДВЕ
26/06/2024 u 13:43 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

"Ni sasvim ista, ni sasvim drugačiјa"

Na velikoj izložbi "Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija", koјa јe svojevrsni omaž gostujućoj izložbi "Ispričat ću ti priču" (2016 -2024), koja će biti otvorena 26. јuna u Arheološkom muzeju u Zadru, pored 20 muzeja iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore, biće predstavljen i Muzej grada Budve

Saradnik na projektu i pisac dijela teksta koji se odnosi na Muzej grada Budve u pratećem katalogu je mr Lucija Đurašković, direktorka Muzeja i galerije Budve.

– Zašto izložba o izložbi? Okosnicu izložbe "Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija" čini proširena postavka izložbe "Ispričat ću ti priču", a uz pomoć plakata biće predstavljeni svi muzeji i gradovi domaćini u kojima je ona gostovala. Cilj je prikazati pogrebne običaje autohtonog stanovništva, te u kolikoj su se mjeri oni mijenjali za vrijeme rimske dominacije na prostoru velikih provincija Dalmacije, Panonije i Mezije. Stoga će izložba "Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija", koju je osmislila i priredila Timka Alihodžić, arheolog u Arheološkom muzeju u Zadru i kustos izložbe, zasigurno biti podsticaj za buduću međumuzejsku internacionalnu saradnju u sklopu koje bi se razgovaralo o problemima s kojima se susreću istraživači nekropola na kojima se sahranjivalo autohtono i pridošlo stanovništvo u razdoblju od 1. vijeka prije Hrista do 5. vijeka poslije Hrista - stoјi u naјavi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 13:44