Promocija knjiga Momira Bulatovica / PROMOCIJA KNJIGA MOMIRA BULATOVICA-LAZAR RUZIC
05/04/2022 u 23:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржано вече посвећено стваралаштву Момира Булатовића

Био је мудар и частан човјек, човјек који је баштинио бесконачну вјеру у људскост - казао је, између осталог, др Миша Ђурковић додајући да је ријеч о историјској личности која је доносила изузетно тешке одлуке

Вече посвећено стваралаштву почившег проф. др Момира Булатовића (1956, Београд - 2019, Раћи) одржано је пред многобројном публиком у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Крипта подгоричког храма била је тијесна да прими све оне који су дошли да чују ријеч више о обимном дјелу почившег Булатовића.

О животу и раду Момира Булатовића, некадашњег предсjедника Предсjедништва СР Црне Горе (1990 - 1992), предсjедника Републике Црне Горе (1993 - 1998) и предсjедника Савезне владе Савезне Републике Jугославиjе (1998 - 2000) говорили су митрополит црногорско-приморски Јоаникије, Манојло Вукотић, испред Издавачке куће "Вукотић медија", др Миша Ђурковић, новинар и публициста Милан Стојовић, као и Нада Булатовић, супруга Момира Булатовића, који је био и оснивач Социјалистичке народне партије.

Модератор програма био је свештеник мр Предраг Шћепановић који је истакао да је новија историја Црне Горе скопчана за личности блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија и покојног Момира Булатовића.

На вечери је било говора о Булатовићевим књигама: "Мање од игре - више од живота" (Књижевна заједница Новог Сада, 1991); "Црна Гора: Еколошка држава" (Унирекс, Подгорица, 1996); "Правила ћутања: Истинити политички трилер са познатим завршетком (1. изд.)" (Народна књиг, Београд, 2004); "Неизговорена одбрана: ICTY vs Слободан Милошевић" (Зограф, Ниш, 2006); "Економиjа и демократиjа: Држати главу изнад" (Jумедиа Монт, Подгорица, 2011); "Невидљиви ланци: Моћ непостојећег новца" (Лагуна, Београд, 2018), као и "Нема предаје ни боговима" (постхумно, Вукотић медиа, Београд, 2020).

Манојло Мањо Вукотић, у име издавача, истакао је да је Момир Булатовић припадао најталентованијој генерацији младих политичара у ондашњој држави.

− Када су у питању књиге о којима вечерас говоримо, све је чисто и јасно већ по насловима. Ништа није измишљено у "Правилима ћутања" ... Увијек је искрено бранио да треба држати главу изнад. Разгрнуо је латице разгранатог политичког живота - казао је, између осталог, Вукотић, додајући да је Булатовићу политика била страст, а Црна Гора читав живот. Он је додао да када је економија у питању, да се Булатовић највише бавио домаћом сценом.

− Читаоцу је подарено на десетине и стотине чињеница о фазама кроз које је пролазила свјетска економија. Булатовић пише једноставно, разумљиво и јасно. Посебно га је забрињавала диктатура капитала, која доводи до галопирајућег сиромаштва. Болно заљубљен у Црну Гору закључује да је она данас изгубила право да води своју политику - појаснио је, између осталог, Вукотић додајући да ауторов стил карактерише необична лакоћа писања богата метафорама, те да свих седам књига представљају велелепно сазидано здање.

Др Миша Ђурковић присјетио се тренутака дружења са Момиром Булатовићем истичући да су у питању фантастични доживљаји, те да је ријеч о начитаном, духовитом, али народском човјеку.

− Он је допринио да српско име опстане овдје у Црној Гори. Када говоримо о Момиру Булатовићу, говоримо о човјеку који је био веома успјешан политичар, али и као економисти, писцу и научнику који је своје вријеме посветио изучавању свијета који се муњевито мијења. Сјајно је описивао тај свијет у књигама које вечерас промовишемо. Био је мудар и частан човјек, човјек који је баштинио бесконачну вјеру у људскост - казао је, између осталог, Ђурковић додајући да је ријеч о историјској личности која је доносила изузетно тешке одлуке.

Новинар и публициста Милан Стојовић, Булатовићев пријатељ још из студентских дана, присјетио се новинарских почетака и упознао публику са "догодовштинама" из редакције.

− Момир Булатовић припада реду ријетких људи са ових простора који су обиљежили политичку сцену с краја 20. и почетка 21. вијека. Један је од ријетких људи са власти који није профитирао од народне муке. Као прави народни трибун говорио је истину и увијек био писац са ставом. Његова "Правила ћутања" су незаобилазан приручник за све оне који се баве политиком или тек планирају да се баве - појаснио је, између осталог, Милан Стојовић.

Митрополит Јоаникије је посебно истакао да је Момир Булатовић, прије свега, мислилац.

− Он је, прије свега, мислилац и то се и вечерас могло осјетити из овога што су о њему говорили наши угледни интелектуалци. Мало је ко од челних политичара послије краља Николе Петровића у Црној Гори забиљежио нешто вриједно читања. Али, оно што је оставио Момир нијесмо имали и то ће се све више примјећивати. Био је фин, образован и мио човјек, интелектуалац. Прошао је кроз тешка времена, али није издао Косово. Остао је вјеран Косову и своме народу. Остао је вјеран и своме пријатељу Слободану Милошевићу и то је једна велика врлина - казао је, између осталог, митрополит Јоаникије додајући да смо упознали Момира Булатовића као мислиоца који је надживио своје вријеме.

Суприга Момира Булатовића, Нада, казала је да јој је супруг 2011. године поклонио књигу са посветом: "Нади, најбољем чувару сјени".

− Опет у љето, осам година касније, схватила сам да је та реченица била његов аманет, поред Бошкових, да чувам и његове сјени. Као и увијек, он је и тад видио неколико корака унапријед. Ово је, прије и изнад свега, вече једног оца и једног сина - Момира и Бошка Булатовића - казала је, између осталог, Нада Булатовић.

Сав приход од продатих књига након представљања у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици, према жељи Наде и Нине Булатовић (кћерке Момира Булатовића), намијењен је народним кухињама Митрополије црногорско-приморске.

А.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 23:35