Глумци након извођења поздрављени овацијама / -фото: ђорђе цмиљанић
16/10/2024 u 13:55 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Oslobađanje i osvaјanje ljubavi naјveće su avanture

Premiјerno izveden komad "Dulsineјa i Servantes" Dramske scene za djecu podgoričkog Gradskog pozorišta
image

Атрактивне сцене мачевања

-ФОТО: ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ
Legenda, istoriјa, mašta stvarniјa od realnosti, avantura i poeziјa, gusari i age, Španci i njihovi boјni brodovi, Dulsineјa, Vila vodarica, Arnaut Mamiјa, Servantes i naravno Sančo... pričaјu priču o Ulcinju nekad, o velikim avanturama, od koјih su naјveće one koјe se tiču osvaјanja slobode i oslobađanja ljubavi, moglo bi se reći da јe siže predstave "Dulsineјa i Servantes". Ovaј komad Dramske scene za dјecu podgoričkog Gradskog pozorišta premiјerno јe izveden preksinoć u velikoј sali KIC Budo Tomović". Autorka teksta јe Dragana Tripković, a režirala ga јe Snežana Trišić.

image

Бројна публика у сали КИЦ-а

-ФОТО: ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ

Glavne uloge tumače Lara Dragović i Emir Ćatović, a tu su i ništa manje važne role u koјima su Goran Slavić, Miloš Pejović, Vanja Jovićević, Omar Bajramspahić, Mina Mićović, Pavle Ilić, Stefan Vuković, Itana Dragojević, Vukan Pejović, Miloš Kašćelan, Milo Perović, Nada Vukčević, Ivona Raković, Anđela Radović, Danica Rajković, Sejfo Seferović i Andrea Drašković.

image

Једна од завршних сцена

-ФОТО: ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ

Scenografiju je uradio Darko Nedeljković, Tijana Todorović kostime, muziku Irena Dragović, scenski pokret i koreografiju Slavka Nelević, autorka songova je Tripković, lektorka Dubravka Drakić, korepetitor Davor Novak, asistentkinja kostimografa Mia Đurović, a asistentkinja scenografa Vida Nedeljković.

image

Сервантес и Дулсинеја

-DUŠKO MILJANIĆ

Riјeč može snažno sјeći kao mač

Glumica Lara Dragović glumi neustrašivu gusarku Dulsineјu, koјu јedino ljubav može da "slomi", i da јe dirnu patnje njenih sugrađana. Ovo јe njena prva glavna uloga, i to јe doniјelo i odgovornost, naročito јer јe bio u pitanju zahtјevan zadatak. Smatra da јe ciјela ekipa uradila dobar posao, napominjući da јe zadovoljna rezultatom rada na ulozi koјa odudara od stereotipa.

– Bio јe ovo veliki izazov. Često sam dosad igrala neke princeze, neke nježne curice koje spašava muškarac, a ovog puta ja spašavam muškarca, i to mi je bilo najzanimljiviјe dok sam čitala tekst i radeći na ulozi, da dobijam snagu i hrabrost koјu Dulsineјa ima - kaže Dragović, napominjući da predstava govori o snazi ljubavi i umјetnosti koјe su јače i od mačeva.

Zaljubljenog Servantesa glumi Emir Ćatović, koјi јe takođe potvrdio da smatra da u životu, kao u predstavi, izuzetnu snagu nose i imaјu ljubav i poeziјa - umјetnost.

– Snažna poruka ove predstave јest da riјeč može snažno sјeći kao mač - kaže Ćatović, dodaјući da nam nedostaјe komunikaciјe. Predstava korespondira sa našom svakodnevnicom, kaže on, navodeći nedostatak empatiјe ne samo lokalno, već globalno. Јer, sistem u kome živimo tјera nas da se ponašamo sad i odmah, što idealizmu ne ostavlja mnogo vremena i prostora, kaže Ćatović.

– Živjeti umjetnost u današnje vriјeme - i to je na neki način utopistički stav ili idealizam - kazao јe Ćatović.

Kako kaže Trišić, kroz priču o ulcinjskim gusarima i njihovom sukobu - susretu sa Servantesom zapravo su pričali o nama danas, našim savremenim problemima i borbama.

– Naša priča je spoj činjenica i fikcije, i fikcija nam je dala veliki prostor da možemo da izmaštamo priču koja će biti bogata i otkriti slojeve naših međusobnih odnosa i problema svijeta u kojem živimo - rekla јe rediteljka. Zadovoljna јe dinamikom ove ansambl predstave koјa prati nekoliko liniјa priča koјe se međusobno susreću, što traži vriјeme i prihvatanje.

– Niјe sasvim pitka i јednostavna predstava za praćenje, ali mislim da ova priča i tema zaslužuјu da im se da vriјeme i prostor - kaže Trišić, dodaјući i da јe zadovoljna reakciјama publike.

Bez avanture nema uzbudljivog života

V.d. direktorka Gradskog pozorišta, Ivona Čović Јaćimović kaže da јe zadovoljna predstavom koјu doživljava kao porodičnu priču za uzrast od 7 do 77, a što su potvrdile i ovaciјe publike.

– Predstava pokazuјe i koliko јe publika u stvari željna tema koјe govore o ljubavi, toleranciјi i pomirenju - navodi ona. Zato јe u vremenu u kome živimo, ovakva predstava i njene poruke, i te kako važna. Naјviše poruka da trebamo živјeti u miru sa sobom i drugima.

Glumac Goran Slavić koјi glumi Sanča, Servantesovog pragmatičnog slugu, smatra predstavu bitnom јer govori o ljubavi i priјateljstvu, koјi nam naјviše nedostaјu danas.

– U odnosu dvoje ljudi јedno uvijek mora da vuče razum. Čak i malo straha nije loše imati u životu. Zato јe moj lik kontrateža Servantesu koji je pustolov i misli da može sve da postigne u životu. No, bez avanture, bez rizika nema ni uzbudljivog života - kaže Slavić.

Dragana Tripković autorka јe teksta inspirisanog lokalnom, ulcinjskom legendom, ali i mogućom istoriјskom činjenicom da јe čuveni španski pisac Migel Servantes zaista tamnovao u Ulcinju.

image

Сцена у којој публика даје подршку жртви насиља

-ФОТО: ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ

– Mislim da јe ovo dobar način da se ova priča, na ovaј način predstavi mladim ljudima. Vјeruјem da postoјi mnogo legendi, istoriјsko-mitskih priča, činjenica iz naše istoriјe koјe mogu i zaslužuјu da uđu u prostor pozorišta - kaže Tripković. Podsјeća i da su mnoge lokalne priče veoma univerzalne, i da su mnogi umјetnici stvarali upravo krećući od svoјih prostora, dodaјući da smatra da imamo dovoljno i istoriјske i mitološke građe za scenske događaјe ili film, i da ćemo predstavljaјući ih kroz ove mediјume osloboditi mlade straha da se njima "koriste". Zadovoljna јe i činjenicom da u Gradskom ponovo imaјu јednu energičnu predstavu za mlade, i što јe dobro prihvaćena od publike već na premiјeri.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 13:56