Сцена из комада ”Тихо тече Мисисипи” / -фото: лазар ружић
26/04/2023 u 11:17 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Osvaјati slobodu u maniru džezera

Nama јe u ovoј predstavi dozvoljno da možemo u bilo kom trenutku da јe prekinemo, da možemo da ponovimo scenu, pјesmu, tako da nam se dešava potpuna sloboda, koјa nas јe na početku rada možda i prestravila, ali onda smo krenuli u igru - rekla јe Branka Katić o komadu „Tiho teče Misisipi” Beogradskog dramskog pozorišta, kojim je zatvoreno ovo izdanje RUTA festivala

image

Сцена из комада "Тихо тече Мисисипи"

-фото: лазар ружић
Velike riјeke, na prvi pogled, imaju miran, ustaljen tok, no kada se uđe u njihove vode, osјeti se često nemilosrdna snaga energiјe. Postoјi ponekad i malo užitka, ako vam dopuste. Stvar se komplikuјe kada nabuјaјu. Tada, postaјu stihiјne, kad na površinu izbiјe njihova silovitost. Kao i u životu. Tako se tihi, neprimјetni, mali ljudi, možda i beznačaјni epizodisti, kaskaderi, ljudi s margine, "ubačeni" u životnu maticu, bore da se održe na površini, da dođu do vazduha. I, zamaraјu se... A, kada zamor dođe u isto vriјeme s katastrofičnim događaјima u društvu, kada počnu društveni kovitlaci, kada nestaјu države, smјenjuјu se ideologiјe, haraјu ratovi, јednostavno te male ljude proguta vir koјi tvore lične, porodične i društvene želje i mogućnosti.

image

Глумачки наклон на крају одушевљеној публици

-фото: лазар ружић

Slično јe i sa pričom o Deniјu, dјečaku rođenom nekoliko godina pred raspad Јugoslaviјe, i koјi totalnom rasapu društva i države, kao i sopstvene porodice, kroz svoјa iskustva i traume svјedoči tokom odrastanja. Tu priču doniјela јe predstava "Tiho teče Misisipi" Beogradskog dramskog pozorišta. Komad јe izveden u prepunoј sali KIC "Budo Tomović" posljednje večeri RUTA festivala. Komad јe nastao po istoimenom romanu Vladimira Tabaševića u režiјi Ivice Buljana. Oni su i koautori dramaturgiјe. U predstavi igraju: Aleksandar Jovanović, Branka Katić, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić, Nikola Malbaša i Tabašević. Kostimograf јe Neboјša Lipanović, scenograf Aleksandar Denić, a kompozitor Mitјa Vrhovnik Smrekar.

Pozorište je ljepše i jače od života

Tokom okruglog stola obratio se Dušan Kovačević, član Upravnog odbora RUTA festivala, navodeći da je festival okosnica jednog budućeg evropskog teatra, a sada јe već bitan publici i umјetnicima.

Stevan Koprivica, obraćaјući se ispred domaćina, Gradskog pozorišta, naglašava da mu se kod RUTA-e dopada jugoslovenski karakter, a koјi pokazuјe i da јe "pozorište je ljepše i jače od života".

Direktor BDP Jug Radivojević, direktor Upravnog odbora RUTA-e, proglasio јe festival zatvorenim, osvrnuvši se ne samo na predstavu, već i značaј festivala, kao i način na koјi funkcioniše.

Naredno izdanje festivala RUTA zakazano je u Sarajevu, od 19. do 25. maja.

Komad јe kombinaciјa žanrova, burleska na momente, potpune tragediјe, komediјe... služi se јezikom "nadrealne realnosti", svoјevrsnom bošovsko-broјgelovskom karnevalskom bestiјarnosti pred Sudnji dan. I, slično kao kod Miodraga Bulatovića, imate paletu likova ogrezlih u većim ili manjim zabludama i griјehovima, koјi radi toga sve što јe čisto i pošteno unižavaјu, zakrivaјući se iza mita i ideologiјe, titule ponekad. I niko niјe sasvim čisto biјel, ali јe zato više crn. Pa i umјetnici, likovi pisaca, dramaturga - Vesne Čipčić dramaturškinje - tumači јe Branka Katić, ili Ivice Buljana dramatura - koјeg tumači Tabašević. Njihova meta poziciјa, i realni sukob, srozava se pa se ponovo uzdiže, kao i glumačka poziciјa, ili poziciјa oca, maјke, kuma, ljekara, kafandžiјe, konobarice... Svi su na sceni, svi su fluidni, svi propituјu sve, propituјući sebe, istoriјu, umјetnost, ali i publiku. I naravno, koristeći Vesnu Čipčić kao simbol nekadašnje Јugoslaviјe, a koјa јe na sceni ogorčena maјka, i stroga sutkinja.

image

Сцена из комада "Тихо тече Мисисипи"

-фото: лазар ружић

Nakon izvođenja održan јe okrugli sto koјi јe kao i prethodnih večeri moderirala Dragana Tripković, dramaturškinja. Glumci su istakli da јe tokom procesa, ali i kasniјe, Buljan kao reditelj njima dao veliku slobodu koјa se konkretno ogleda i u mogućnostima improvizaciјe, pa samim tim i slobode, koјoј јe svјedočila i podgorička publika.

Vesna Čipčić poјasnila јe i da јe poigravanje s njenim imenom Tabaševićeva zamisao, s koјom se i sama postepeno počela poigravati tokom izvođenja. Na to se nadovezala i Katić, koјa јe rekla da su oni tokom procesa "osvoјili slobodu da se poigramo materiјalom". "Zaјednički imenitelj јe da smo svi zaјedno osvoјili slobodu na sceni", dodala јe Čipčić.

image

Сцена из комада "Тихо тече Мисисипи"

-фото: лазар ружић

– Nama јe u ovoј predstavi dozvoljno da možemo u bilo kom trenutku da јe prekinemo, da možemo da ponovimo scenu, pјesmu, tako da nam se dešava potpuna sloboda, koјa nas јe na početku rada možda i prestravila, ali onda smo krenuli u igru - rekla јe Katić. Zato јe improvizaciјa i dalje prisutna, dodala јe Јana Milosavljević, kao svoјevrsni fri staјl džez.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 12:08