Jurica Pavičić / -FOTO: GRAD TEATAR
09/07/2023 u 14:03 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Otkrivanje Mediterana

Čak i ako ste čitali u novinskom formatu eseje okupljene u ovoj knjizi, svakako je uzmite u ruku i čitajte ih opet i iznova - zapisala je Luketić, o knjizi eseja koja se bavi pitanjem esencije Mediterana

Književni program 37. festivala „Grad teatar” nastavlja se u ponedjeljak, 10. jula, gostovanjem Jurice Pavičića koji će predstaviti svoju zbirku eseja i kolumni pod nazivom "Knjiga o jugu". Program će biti održan na budvanskom Trgu pjesnika, a s njim će o knjizi razgovarati Mića Vujičić, književnik i novinar.

Jurica Pavičić pisac, kolumnista, scenarista, filmski kritičar, od 1994. piše u različitim novinama nedeljnu kolumnu „Vijesti iz Liliputa”, u kojoj secira društvo, politiku i kulturu ratne i poslijeratne Hrvatske. Kolumna sada izlazi u „Jutarnjem listu”.

image

Naslovnica Pavičićeve knjige

-FOTO: GRAD TEATAR

Kao književnik debitovao je 1997. socijalnim trilerom „Ovce od gipsa”, u kojem problematizuje tematiku ratnog zločina u ambijentu ratnog Splita godine 1992. Po ovom romanu snimljen je i film u režiji Vinka Brešana "Svjedoci". Za scenario tog filma Pavičić je 2003. nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli. Napisao je i romane: „Nedjeljni prijatelj”, „Minuta 88”, „Kuća njene majke”, „Crvenkapica”, „Žena s drugog kata”, „Crvena voda”, „Prometejev sin” i „Mater dolorosa”. Autor je i tri zbirke priča, kao i tri monografije o filmu. Autor je zbirki eseja i kolumni „Vijesti iz Liliputa”, „Split by Night”, „Nove vijesti iz Liliputa”, „Knjiga o jugu”.

Katarina Luketić je u svojoj recenziji "Knjige o jugu" u Tportalu istakla sledeće:

– „Knjiga o jugu” dokaz je da su u sredinama poput naše, u kojima je štošta neistraženo i neispisano, upravo novinski tekstovi često iznimno bitni za stvaranje savremene antropologije domaćeg terena. Zato, čak i ako ste čitali u novinskom formatu eseje okupljene u ovoj knjizi, svakako je uzmite u ruku i čitajte ih opet i iznova  - zapisala je Luketić, o knjizi eseja koja se bavi pitanjem esencije Mediterana.

Ž.J.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 01:27