Glenda Džekson / - DAN
15/06/2023 u 16:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminula dvostruka oskarovka i političarka Glenda Džekson

Osvojila je dva Oskara 70-ih godina i potom se odrekla glume kako bi postala laburistička poslanica

Glenda Džekson, dobitnica dva Oskara i bivša britanska poslanica, umrla je u 87. godini, saopštio je njen agent, saopštio je BBC na srpskom.

Džekson je postala međunarodna zvezda 1970-ih godina kada je osvojila Oskare za filmove Zaljubljena žena i Ljubavnik velikog stila, poslije čega su usledile još dvije nominacije. Takođe je glumila kraljicu Elizabetu Prvu u poznatoj BBC drami.

Pošto joj je politika oduvijek bila važna, odustala je od glume kako bi postala članica Donjeg doma britanskog parlamenta kao poslanica laburista, u Londonu od 1992. do 2015.

Dvije godine je bila na funkciji mlađe ministarke saobraćaja u laburističkoj vladi Tonija Blera, od 1997. godine.

Kasnije se vratila glumi i 2020. godine dobila nagradu Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (Bafta) za ulogu u TV drami Elizabet je nestala.

– Glenda Džekson, glumica i političarka, dva puta nagrađivana Oskarom, umrla je jutros mirno u njenom domu u Londonu, okružena porodicom, poslije kratke bolesti. Nedavno je završila snimanje filma The Great Escaper, u kojem je glumila sa Majklom Kejnom – naveo je njen agent Lajonel Larner.

Počast glumici su odali brojni ljudi iz sveta umetnosti i politike.

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka, rekao je da je vijest o smrti Džekson "izuzetno tužna".

Džekson je osvojila mnoštvo nagrada za glumu, među njima Oskare, Bafta priznanja i Toni.

Zavoljela glumu pošto se pridružila amaterskoj dramskoj grupi kao tinejdžerka. Kasnije je dobila stipendiju za Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti u Londonu.

Pošto se proslavila u Velikoj Britaniji, dobila je prvog Oskara za ulogu tvrdoglave umjetnice u filmu Zaljubljene žene reditelja Kena Rasela. Drugog Oskara je osvojila tri godine kasnije za romantičnu komediju Ljubavnik velikog stila, u kojoj je glumila modnu dizajnerku upletenu u haotičnu ljubavnu vezu sa američkim biznismenom.

Nije prisustvovala nijednoj ceremoniji, rekavši da je previše zauzeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 15:31