Академик Бранислав Шошкић / -фото: ЦАНУ
05/04/2022 u 23:26 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Преминуо академик Бранислав Шошкић

Шошкић jе рођен 19. новембра 1922. године у Гусињу. Школовао се у Новом Пазару и Беранама, гдjе jе матурирао. Jош као гимназиjалац постао jе члан СКОJ-а. Био jе учесник НОБ-а, и интерниран је у логоре у Албаниjи. Након капитулациjе Италиjе постаjе секретар СКОJ-а, предсjедник Антифашистичке омладине среза Беране. Дипломирао jе на Економском факултету у Београду 1951. као наjбољи студент генерациjе

Академик Бранислав Шошкић, редовни члан Црногорске академиjе наука и умjетности преминуо jе у понедјељак, 4. априла, у Београду, у стотој години. Шошкић jе рођен 19. новембра 1922. године у Гусињу. Школовао се у Новом Пазару и Беранама, гдjе jе матурирао. Jош као гимназиjалац постао jе члан СКОJ-а, студиjе jе започео 1940. године на Београдском универзитету. Био jе учесник НОБ-а од 1941. године. Био је интерниран у логоре у Албаниjи. Након капитулациjе Италиjе постаjе секретар СКОJ-а, предсjедник Антифашистичке омладине среза Беране и члан КПJ. Као политички комесар учествовао је у ослобађању Београда.

Дипломирао jе на Економском факултету у Београду 1951. године као наjбољи студент у генерациjи, на коjем jе биран за асистента, а након докторирања, за доцента, ванредног и редовног професора (1965) за предмет Економске доктрине. Био jе гостуjући истраживач и/или професор у Шкотскоj (Ст. Андрејуз), Кембриџу у Енглескоj и Харварду и Берклију у САД, затим Универзитету Јужна Флорида, Техничком факултету у Тексасу...

На Економском факултету у Београду био jе, поред осталог, предсjедник Савјета и декан Факултета у два мандата, као и дугогодишњи предсjедник Савјета Универзитетског међународног центра за друштвене науке. Био jе директор Института за економска истраживања у Београду, члан економских савjета Србиjе и Црне Горе, Савезног економског савjета, Међународног комитета за изучавање савременог капитализма и економске теориjе, научни секретар Научног друштва Србиjе.

Предсjедавао је Одбором за економске науке ЦАНУ, био је ректор Међународних постдипломских и докторских студиjа и професор емеритус (од 2007) Европског центра за мир и развоj Универзитета за мир УН, као и редовни члан Jугословенске, касниjе Академиjе економских наука Србиjе и Црне Горе и њен први предсjедник, као и први предсjедник Европске економске асоциjациjе академика (од 2010). Добитник jе неколико награда Економског факултета у Београду и у Крагуjевцу, затим Октобарске награде Београда, Тринаестоjулске награде (1977); Награде АВНОJ-а, Jубиларне повеље СУБНОР-а Београд. Објавио је низ књига, као и научних студија, у домаћим и иностраним часописима. За редовног члана Друштва за науку и умjетност Црне Горе, касниjе Црногорске академиjе наука и умjетности, изабран jе 6. марта 1973. године.

Испраћаj за кремациjу обавиће се у петак, 8. априла, у 11.15 часова на Новом гробљу у Београду.
С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:27