VITZUAL ZA DOGAĐAJ / -FOTO: MSUCG
17/04/2024 u 10:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preoblikovanje otpora kroz kulturu

Palestinski kustos Maјd Nasralah (Majd Nasrallah) održaće u četvrtak, 18. aprila, u 18 časova u Perјaničkom domu predavanje "Razgovor o Palestini - Preoblikovanje otpora kroz kulturu"

Razgovor sa Majdom Nasralahom vodiće kustoskinja Natalija Vujošević. Nasralah boravi u Muzeјu savremene umјetnosti Crne Gore u okviru projekta Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja.

Kako stoјi u naјavi, s Nasralahom će se razgovarati o Palestini, obuhvatajući njenu složenu i traumatičnu istorijsku priču, kao i o prelomnom pitanju budućnosti kolektivnih ljudskih vrijednosti koje postavlja tragedija kojoj svjedočimo.

– Postojanje kulturnih organizacija u Palestini danas je obilježeno paradigmom nesigurnosti. Njihovo je djelovanje narušeno politikama donatora, dok s druge strane njihovu slobodu izražavanja ograničavaju sigurnosne strukture. Stoga se može reći da u ovom istorijskom trenutku imamo priliku za kritičku reevaluaciju našeg znanja i metoda kulturne produkcije. To takođe podrazumijeva da bismo trebali početi postavljati neka teška pitanja. Što otvaranje prostora za radikalnu imaginaciju drugačije budućnosti, koja ohrabruje diskurs otpora, zaista implicira? Kako hrabro istraživati nove političke i društvene vrijednosti i predlagati kreativne oblike organizovanja zajednice koji aktivno doprinose njihovom ostvarivanju? S obzirom na trenutnu opasnost i prijetnju kulturnim organizacijama, što globalna solidarnost doista znači u praksi? Još važnije, kako da se u našem radu odmaknemo od pukog upozoravanja na kršenja ljudskih vrijednosti, do aktivnog postavljanja tih vrijednosti u središte naše kolektivne borbe za dostojanstvo, oslobođenje i slobodu? - stoјi u naјavi predavanja.

Majd Nasrallah je istraživač i kustos iz grada Qalansuwe u tzv. području "Trougla" u Palestini. U radu se bavi temama narodnog obrazovanja, grassroots političkog organizovanja i proizvodnjom kritičnog znanja. Majd je diplomirao na Međunarodnom pravu i ljudskim pravima na Bard koledžu. Trenutno, boravi u rezidenciji na MSU Zagreb.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:36