Нела Хасанбеговић и кусторскиња Ања Марковић / -фото: С.Ћ.
08/05/2022 u 23:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сарајевска умјетница Нела Хасанбеговић: Све различитости заслужују мјесто под сунцем

Самосталном, ретроспективном изложбом "Говор бjелине", босанскохерцеговачка умjетница Нела Хасанбеговић у Галериjи "Центар" обиљежила је двадесет година умjетничке кариjере

Галерија "Центар" Сарајка Нела Хасанбеговић изабрала је путем конкурса. Жељела је да направи отклон и представи избор својих радова који свједоче о њеном стваралачком и креативном дјеловању у другој средини. Нашој публици је позната од раније, јер је већ излагала у нашој земљи.

image

Публика на отварању изложбе

-фото: С.Ћ.

Фокус њеног рада је жена, у границама традиције и друштва. Жена је само полазиште (како је истакла кустоскиња изложбе Ања Марковић) за размишљање о ширим поjмовима попут добра и зла, исправног, праведног, о смислу и о универзалним вриjедностима.

image

Скулптура Ропство

-фото: С.Ћ.

Хасанбеговић каже да не жели да положај жене посматра само у балканском региону. То је и глобални проблем и глобални процес промјене улоге, оне која је била и оне која се сада појављује кеоз метаморфозе.

– Проговарам из призме пријашње и садашње жене. Истражујем које је то промјене, револуције, она донијела и доноси у друштвени поредак, колико може да промјени ситуацију, колико може да се отргне од ланаца и заузме позитивни положај и промијени некадашњу слику – истакла је она.

Кроз свој рад не залаже се само на један сет људских права, јер "право на избор свако треба да има". Како подсјећа, живимо у 21. вијеку у којем се фенимизам више не обраћа само женама, већ свим популацијама које нису прихваћене.

image

Рад који доминира простором галерије "Центар"

-фото: С.Ћ.

– Инклузино друштво треба да његује различитости, и омогући да све те различитости добију мјесто под сунцем. Ова изложба шаље такву поруку. Свако се може пронаћи у неком раду, у неком периоду који сам проблематизовала, у некој идеји коју сам обрађивала, посебно што лајт мотив ове ретроспективе нису искључиво женска права већ је тема много шира – каже она.

image

Рад са изложбе

-фото: С.Ћ.

Многи нису жељели да излажу у дигиталној форми

– Ликовна сцена у Босни и Херцеговини је утихнула на двије године. Све је пребачено у дигитални свијет, па су неки умјетници и умјетнице, у односу на властити ликовни израз, исказали неслагање и бунт с том пизицијом и нису жељели да излажу на такав начин. Било је све успавано, изгубио се континуитет, али са стишавањем пандемије, враћамо се на старе ликовне активности – објаснила је Нела Хасанбеговић околности које су владале доскора на босанскохерцеговачкој ликовној сцени.

Богато умјетничко искуство и разграната интересовања Нелу Хасанбеговић су одвели на различите путеве - она је кандидат за докторске студије умјетности на двије високошколске установе - Факултету ликовних уметности у Београду и интердисциплинарним докторским студиjама на Педагошком факултету у Сараjеву. Истовремено Хасанбеговић ради на Академиjи ликовних умjетности у Сараjеву као виша асистенткиња на два предмета.

image

За скулптуру "Ропсрво" умјетница се полужила својим лицем

-фото: С.Ћ.

– И на овој изложби у самом простору, може се видјети колико ја волим тај медијски пруларитет. Вођена тим интересовањима сам на два доктората. Неко ко има потребу да интервенише у различитим медијима сигурно жели да преузме знање од различитиг професора – објашњава она.

image

Са отварања изложбе

-фото: С.Ћ.

Хасанбеговић је излагала на преко 130 међународних и домаћих колективних и 19 самосталних изложби, а њена дjела су уврштена у музеjске и приватне колекциjе.

С.ЋЕТКОВИЋ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:54